11 yıl sonra adım attı

İskenderun’da 11 yıldır bel kayması, bel kemiği kırığı ve bel fıtığı nedeniyle yürüyemeyen 79 yaşındaki Güngör Artuç, Özel Gelişim Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koparan’ın gerçekleştirdiği başarılı operasyonla yürümeye başladı. Doktoruyla birlikte yürüyüş yaparak, yeniden yürüyebilmenin mutluluğunu objektiflere poz vererek paylaşan Artuç, 2007 yılında belinden ameliyat olduğunu, 2008 yılında katıldığı bir düğünde sandalyeden düşerek geçirdiği kaza sonucu belinde kayma ve kırık oluştuğunu söyledi.

11 yıldır gittiği her yerde sırtına üç yastık koyarak oturduğunu ve yürüyemediğini ifade eden Artuç, umudunu yitirdiği bir anda kendisini yeniden sağlığına kavuşturan Doktor Mehmet Koparan’a teşekkür ederek, hastalara ameliyattan korkmamalarını tavsiye etti.

“Ameliyat olmanın yaşı yok”

Güngör Artuç’un omurgalarında eğilme ve sinirlerin geçmiş olduğu kanallarda da daralma olduğunu ve buna bağlı olarak da yürüyemediğini ifade eden Op. Dr. Mehmet Koparan da, “Omurga darlıkları 65 yaş ve üzerinde görülür. 70 yaşlarında da oturmaya başlıyor. Hastalar çok çabuk yoruluyor. Hastalar, ciddi ayak yanmaları, ayak takılmaları ile bu darlıktan dolayı takılıp düşebiliyor. Kalça kırığı veya başka durumlar gelişebiliyor. Gerek hastanın yaşından, gerek ameliyatın sıkıntısı açısından ciddi sıkıntılı hastalık grupları. Ayrıca, yaş bir hastanın ameliyat olmasına engel değil, sadece 80 yaşındaki hastanın ameliyatı risktir. ‘Sizin yaşınız yüksek, ameliyat olursanız masada kalırsınız’ diyerek kimi hekimlerin bu tip hastaların ameliyatından kaçınıyor. Ancak, böyle bir şey asla söz konusu değildir. Öyle söylendiği zaman, aileler ameliyat ettirmekten vazgeçmesin. Bir hastaya ameliyat gerekiyor ise hiçbir bahane üretilemez. Onun muhakkak cerrahisinin yapılması lazım. Bizim hastamız da daha önce ameliyat olmuş ve son iki yıldır da ciddi derece de ağrıları, pozisyona göre yatma güçlüğü çeken bir hastaydı. Şükür ameliyatını yaptık ve gayet iyi. Bunu örnek alarak diğer hastaların da aynı şekilde davranması özellikle önemli” dedi.

 

Bir cevap yazın