Bu laboratuvar İskenderun’da kurulmalı!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Limanı’na Gümrük Kimyasal Analiz Laboratuvarı kurulması için harekete geçti.  Konuyu TBMM gündemine taşıyan Şahin, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplaması üzere yazılı soru önergesi verdi.

İskenderun’un dış ticaret potansiyelinin oldukça gelişmiş bir ilçe olduğunu söyleyen Şahin, bölgede faaliyet gösteren ithalat ve ihracatçıların önemli sorunlarından birinin de yurtdışından ithal ve ihraç edilen ürünlerin Gümrük Laboratuvarı tarafından incelenmesi yükümlülüğü olduğunu belirtti.

Yüksek ithalat-ihracat potansiyeline rağmen, bölge insanının Mersin ve Gebze Gümrük Laboratuvarı kullanmak zorunda olduğunu dile getiren CHP’li Şahin, ‘‘Bu durum hem maddi külfete sebep olmakta hem de zaman kaybına yol açmaktadır. Ayrıca Mersin ve Gebze laboratuvarlarında oluşan iş yükü nedeniyle mağduriyetler yaşanmaktadır. Bölgede bir Gümrük Laboratuvarı’nın inşa edilmesi oldukça önemlidir. Gümrük Laboratuvarı bölge genelinde sadece Mersin’de bulunuyor. Analiz için Mersin ya da Gebze’ye numuneler gönderiliyor” dedi.

“Gümrük Kimyasal Laboratuarı şart”

İskenderun Belediye Meclisi’nin Gümrük Laboratuvarına bina tahsisini gündemine alarak ilgili maddeyi kabul ettiğini anımsatan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Tarım İl Müdürlüğü’nün Antakya’da olması, Gümrük Kimya Laboratuvarının Mersin´de bulunması, Bölge Müdürlüğü’nün İskenderun´da olması, firmalar açısından hem zaman kaybı hem de maliyet oluşturmaktadır. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde kimyasal laboratuvarın olmasına rağmen, bu hizmetin İskenderun´da olması elzemdir. Bu konuda gerekli girişimlerin yapılması gerekmektedir. İskenderun´a kurulacak bir Gümrük Kimyasal Laboratuvarının yurt dışına ithalat ihracat yapan firmaların işlerini kolaylaştıracağı gibi, bölge ve ülke ekonomisi için de son derece faydalı olacağı kesindir. Bu konuda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Son günlerde halk sağlığını tehdit eden şarbon vakaları gibi tedbirsizliklerin yaşanmaması için gümrük laboratuvarlarının kurulması şarttır!” şeklinde konuştu.

 

Bir cevap yazın