Pehlivanlar kozlarını Hatay’daki mersahta paylaştı

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 9’ncu kez düzenlenen Aba Güreşi Dünya Kupası müsabakaları kıyasıya mücadelenin sonunda tamamlandı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi Mersah Alanı’nda 34 ülkeden sporcunun katılımıyla start alan dünya kupası öncesi mini bir konser veren Hatay Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı adeta kulakların pasını sildi.

Dünya kupası müsabakalarını Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Öztek, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ile çok sayıda güreşsever izledi.

Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Öztek Dünya Aba Güreşi Şampiyonası’nın Türkiye sınırlarını aştığını belirterek, “Bugün uluslararası aba güreşi Türkiye’nin sınırlarını aşmıştır, Avrupa’nın sınırlarını, Asya’nın sınırlarını aşmıştır. Artık 40 ülkeden federasyonlar, hakemlikler, antrenörlükler kurulmuştur ve bu devam etmekte, bir dünya markası olmaktadır. Dünya Şampiyonası ile bugün Hataylılar bu kadar millete, insanlara ev sahipliği yapıyor” dedi.

9’ncu Aba Güreşi Dünya Kupası başlama töreninde konuşan Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, “Gidilecek kilometrelerce yollar atılacak ilk adımla başlar. Biz ilk adımı 9 yıl önce ata sporumuzu adına Orta Asya’dan doğup buralara kadar gelen ama son yıllarda sönmeye yüz tutmuş olan ata sporumuz adına attık. Attığımız bu adımla birlikte 9 yıldır kilometrelerce yollar gittik ve şunu ifade etmek istiyorum ki: Bu ata sporu Türklerin ata sporudur ama 9 yıldır gittikçe artan bir nüfus da dünyanın sporu olmaya en büyük aday sporlardan biri konumuna geldi. Şu anda bizim federasyonumuz dünyadaki ülkelerde 30’un üstünde federasyona sahip ve dünya Aba güreşi Federasyonu 40’a yakın ülke ile Hatay’da ata sporumuzu hem dünyaya tanıtıyor hem gittikçe artan bir sayıyla dünyaya Ata sporumuzu mal ediyor” İfadelerine yer verdi.

Şampiyon Türkiye

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından 9. kez düzenlenen Aba Güreşi Dünya Kupası müsabakaları gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ederken, şampiyon Türkiye’den Mahmut Çayırcı oldu.

Kıran kırana geçen mücadeleler gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ederken, müsabakalar sonunda, 60 kiloda Türkiye’den Fatih Önalan, 70 kiloda İran’dan İbrahim Valiyan, 80 kiloda Gürcistan’dan Zaur Gagnıdze, 90 kiloda Belarus’tan Arislam Zemlıakov şampiyon olurken 100 kilo ve üzerinde Türkiye’den Mahmut Çayırcı dünya şampiyonu oldu ve altın kemeri almaya hak kazandı.

Müsabakalar sonunda dereceye giren ülkelerin sporcuları kupalarını alarak havaya kaldırdı. Dereceye giren sporculara ödüllerini Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş takdim ederken, altın hediye edildi.

      

Bir cevap yazın