Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Düzenleme 5. Bölge Müdürü Ecvet Doğan, Adana, Mersin, Hatay, Karaman ve Niğde’de faaliyet gösteren otobüs firmalarının temsilcileri ile Ulaştırma Elektronik Takip Denetim Sistemi (U-ETDS) Bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca Mersin Ticaret ve Sanayi OdasıMTSO)’nda düzenlenen toplantıda, U-ETDS’nin, yolcu, kargo ve yük taşıma araçlarının çıkış yaptıkları noktadan izleyecekleri güzergahı, taşıyacakları yük miktarını, yolcu sayısını ve varacakları noktanın detaylarını içeren bir sistem olduğunu anlatan Doğan, bu sistemle her türlü yolcu ve yük miktarının kayıt altına alınmasıyla daha güvenli yolculukların sağlanacağını söyledi.
. U-ETDS kullanma zorunluluğunu öncelikli olarak yolcu taşımacılığında 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren başlayacağını söyleyen Doğan, sistemin öncelikli hedefi yolcu ve karayolu güvenliğini artırmak, uzun vadede ise karayolu yatırımlarına yön vermeyi hedeflemek olduğunu ifade etti.
U-ETDS’ye uyma zorunluluğu var
Yeni sistemin karayolu üzerinde disiplin oluşturacağına işaret eden Doğan, “U-ETDS, karayolu üzerindeki açıkları kapatarak, her türlü yolcu ve yük miktarını kayıt altına alacak. Bu sistemle kara üzerinde yapılan yolculuklar daha güvenilir olacak. Sistemle birlikte sektör verilerine ilk kez gerçekçi ve doğru şekilde ulaşılacak. Ulaştırma Elektronik Takip Denetim Sistemi, güvenlik açısından anlık paylaşım ve veri analizlerine dair gelecekte bize imkan sunacak” diye konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses de yönetmelikteki değişiklikle adlarına “A1, A2, B1, B2, D1 ve D2” yetki belgesi düzenlenen gerçek ve tüzel kişilerin, U-ETDS’ye uyma zorunluluğunun karara bağlandığını söyledi.
Sistemin Türkiye’de faaliyet gösteren firma ve kurumlar açısından önemine değinen Gürses, “Bu sistem bizim için artık zorunlu bir konu. Sistemde temel unsur ulusal güvenlik” ifadelerini kullandı.
Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu ve Eşya Daire Başkanı Kerim Cicioğlu da 2003 yılında Karayolları Taşıma Kanunu’nun çıkarılmasıyla devrim yaşandığını belirterek, “Yeni sistemle Türkiye’den kim, neyi, nereden, nasıl ve nereye taşıyor, bunu devlet olarak görmek istiyoruz. Onun için de bu sisteme geçiş yapıyoruz” dedi.