Sırada UNESCO daimi listesi var

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmesinin ardından restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılan dünyanın “ilk” mağara kilisesi ve “Hristiyan” ifadesinin ilk olarak kullanıldığı yer olarak bilinen St. Pierre Kilisesi ziyaretçi akınına uğradı.

Yaklaşık 10 bin metrekare alan içerisinde yürüyüş yolları, oturma alanları, otopark, kafeterya ve danışma bürolarıyla cazibe merkezi olma özelliğini koruyan kilisede UNESCO daimi listesine girmesi için çalışmalar hızla devam ediyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, farklı dine inananların kardeşçe, barış, huzur ve hoşgörü içinde yaşadığı Hatay’da St. Pierre Kilisesi’nin özel bir yeri bulunduğunu belirtti.

Kilisenin inanç turizminin merkezi olan Hatay’ın önemli yapılardan olduğunu ifade eden Işıkgör, kilisenin her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini aktardı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2011’de dahil edilen kilisenin kalıcı listeye alınması için çalıştıklarını dile getiren Işıkgör, “St. Pierre Kilisesi en önemli eserlerimizden birisidir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunmaktadır. Amacımız UNESCO daimi listesine girmesidir. İnşallah kısa süre içerisinde yer bulacaktır. Özellikle 29 Haziran’da burada her yıl düzenli olarak ayin yapılıyor. İnanç turizmi açısından çok önemli olduğundan buranın ziyaretçileri yabancı Hristiyanlardan oluşuyor ama dünyanın her yerinden insanlar burayı gelip ziyaret ediyor” dedi.

İnanç turizmine katkı

Milattan sonra 30’lu yıllarda Hz. İsa’ya inananların gizlice toplandıkları, kayalara oyulmuş 13 metre uzunluğunda, 9,5 metre genişliğinde, 7 metre yüksekliğindeki mağaraya kurulu St. Pierre Kilisesi, Vatikan’dan sonra 1963 yılında Hristiyanlığın hac yeri ilan edilmesiyle her yıl 29 Haziran’da hac görevini yerine getirmek isteyen Hristiyanlara ev sahipliği yapıyor.

 

 

Bir cevap yazın