Dualar bugün Samandağ’dan yükseldi

Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kardeşliğin, sevginin, hoşgörü ve dayanışmanın birlikte yoğrulduğu Hatay’da bulunan Türkiye’nin tek Ermeni Köyü Vakıflı’da her yıl ağustos ayının ikinci haftasında kutlanan “Meryem Ana Yortusu” Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı.

Dünya’nın dört bir yanından gelen Hristiyanları buluşturan ve Meryem Ana’nın göğe yükseldiği gün kabul edilen bayramda, Meryem Ana Kilisesi önünde yapılan kutlamalar cumartesi akşamı başladı.

Pazar günü gerçekleşen bayram ayininin ardından, kilise bahçesinde kutsanan üzüm ile birlikte 7 kazanda pişirilen hirise (aşure) duaların okunmasının ardından misafirlere ikram edildi.

Türkiye Ermeniler Patriği Genel Vekili Aram Ateşyan ve Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayine katılan Hristiyan vatandaşlar mum yakarak bayramın Türkiye ve dünyaya barış, huzur, kardeşlik getirmesini diledi.

Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan ayin sırasında verdiği vaazda, kutlanan bayramın anlam ve önemine değinirken, birlik,beraberlk ve kardeşlik mesajları verdi.

 

 “3 gün 3 gece kutlama”

Tüm Ermeni ve Hıristiyan vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalar için bir gün önceden köy meydanında toplanan Ermeni cemaati, davul zurna ve org eşliğinde çalınan müziklerle geç saatlere kadar gönüllerince eğlendi.

Sabaha kadar süren şenliklerde kesilen kurbanlar, Hatay’da bulunan 7 Ermeni Köyü’nü temsilen kilise bahçesinde 7 kazanda pişirildi.  Ayin sonunda bağ bozumunu yapan cemaat, üzümlerini kilise bahçesine getirdi ve tüm yılın bereketi için dualar edildi.

Bir cevap yazın