Belenliler, başkanlarıyla birlikte isyan etti

Belen Karapelit Mahallesi sakinleri, kanalizasyon atıklarının akıtıldığı dereden çevreye yayılan kötü görüntü ve pis koku nedeniyle tepkilerini dile getirirken, canlıların da büyük tehdit altında olduğunu dile getirdi. Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Karapelit Mahallesi Muhtarı Mehmet Zobu ve mahalle sakinlerinin bir araya gelerek tepkilerini dile getirdikleri toplantıda, eskiden suyunu içtikleri, bahçelerini suladıkları ve içerisinde yüzdükleri dereye bırakılan atıklar sayesinde şimdi ise çocukların hastalandığını, hayvanlarının öldüğünü, bahçedeki ağaçlarının ve bitkilerin kuruduğunu söyleyen vatandaşlar, yetkilileri acilen önlem almaya davet etti.

“Sivrisineğin fabrikası burada”

Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) tarafından yapılmakta olan altyapı ve su bağlantılarının bir türlü yapılamadığını, vatandaşları bu mikrop yuvasının içinde yaşatmasına kimsenin hakkının olmadığını söyleyen Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, “Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin HATSU aracılığıyla kanalizasyon, içme suyu hizmetini vermektedir. Şekere Karapelit köyümüzün içinden gelen dere. Bir buçuk yıldır manzara bu şekilde. Derelere akan kanalizasyon suları ve gördüğünüz gibi sivrisineğin fabrikası burada. Ne kadar mücadele ederseniz edin sivrisinekle, bu şekliyle mücadeleyi baltalıyor. Kanalizasyonlar Şekere, Sarımazı, Okan Sitesi gibi kaç yerde kanal boruları, lağımları hepsi derelere akıyor. Anlatmaya gerek yok, gördüğünüz gibi manzara bu… Şuanda bırakın elimizi yıkamayı, çizmeyle geçecek üstüne basacak durumda bile değiliz. Bu milleti burada bu mikrop yuvasının içinde yaşamaya mahkûm ediyorlar. Buradaki insanlarımızı bu pislik içinde yaşatmaya hakları yok. Biran önce buna çözüm bulmaları gerekir. Buranın bütün fotoğraflarını çektik, hem valiliğimize ve hem de bakanlığımıza gönderdik. Biran önce çözüm bulunmasını talep ettik. Hemen yakınımızda oturan evler var. Derenin kenarında oynayan çocuklarımıza bakın. Çoğu ateşten hergün hastaneye gidiyor. Allah korusun çoğu sıtma olacak, verem olacak. Bunun bir vebali olmayacak mı? Bir karşılığı olmayacak mı? Ne zamana kadar bekleyeceğiz. Bu rezaletten de öte kusura bakmasınlar. HATSU ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Belen’de sınıfta kaldı arkadaşlar” dedi.

“Yetkililer bir şeyler yapsın artık”

HATSU Genel Müdürünü ziyaret ederek, sıkıntılarını anlatmak istediklerini ancak kendilerini kabul etmediğini söyleyen Karapelit Mahallesi Muhtarı Mehmet Zobu ise, “Çocuklarımız hastalanıyor bu sudan, sivrisinek, hastalık çoğalıyor, ağaçlarımızı sulayamıyoruz. Genel müdürümüz bizi kabul etmedi. Sarımazı’dan Karapelit Mahallesi’ne kadar ağaçlarımız kurumakta, çocuklarımız az önce hastaneye gönderdik ateşlenme yapıyor. Çocuklarımız bu suyla oynuyor. Yetkililerden bekliyoruz, bir şeylerin yapılmasını istiyoruz” dedi.

“İnsan sağlığını hiçe sayıyorlar”

Derenin geçtiği Karapelit Mahallesi’nde ikamet eden 67 yaşındaki Burhan Pembeci, köylerinden akan derenin lağımdan geçilemediğini belirterek, “Daha öncesine bakıldığında pırıl pırıl akan sularımız, kana kana içtiğimiz sularımız  vardı. Şuanda derenin içine çizmeyle bile girilecek vaziyeti yok. Hayvanlarımız telef oluyor bu sudan içtiği için, sebzelerimiz olmuyor bu suyla sulandığı için, ağaçlarımız kuruyor bu pis sudan sulandığı için. Devlet milyarlar harcayıp insan sağlığına önem verirken, hastaneler yaparken, ilaç sektörüne milyarlar yatırırken yerel yönetimler maalesef 3-5 bin lira harcayıp insan sağlığını faktörleri ortadan kaldırmaya eriniyor mu? Güceniyor mu? Bizim burada çocuklarımız yaşıyor, bizler 5 – 6 aile burada ikamet ediyoruz. Artı bu suyla bütün köyümüzün arazileri bahçesi, sebzesi sulanıyor” dedi.

Cırtıman Mahallesi’ndeki vatandaşlar da kanalizasyonun geçtiği yerlerde rögarlardan taşan pis sular nedeniyle tepkilerini dile getirerek, “Sürekli bu şekilde lağım patlıyor. Bizim çocuklarımız sürekli buradan geçiyor. Cadde hep pislik içerisinde kalıyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.

 

Bir cevap yazın