En güzel ‘AŞUR’u onlar yapar

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve TAŞPAKON işbirliği ile Hatay’ın Anavatana katılışı kapsamında düzenlenen 3.Gastronomi Yemek Yarışması “Hatay’da Eşler Yarışıyor” yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Etkinliğe Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, HBB Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mehmet Bozkurt, HBB Genel Sekreter Yardımcısı Metin Açık, Aşçılar ve Pastacılar Dernek Başkanları ve birçok vatandaş katıldı.

Tüm malzemelerin Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığı yarışmada eşler hünerlerini aşur ve bamya yaparak sergiledi.
HBB Gastronomi Proje Uzmanı Celil Erkan’ın da bulunduğu yarışmada stantları tek tek gezen Başkan Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş yarışmacılara başarılar dileyerek yemeklerin tatlarına baktı.
Gürcistan’dan gelen gençlerin renkli dans gösterileri ve İzmir’den gelen Gazi Celal Dolaşır’ın zeybek dansı ile daha da renklenen yarışmaya katılan vatandaşlar da alkışlar tutup, halay çekerek yarışmayı görsel bir şölene dönüştürdü.

“Hatay serhat bir şehir”

Hatay’ın kurtuluşunu festivaller ve çeşitli etkinliklerle doya doya kutlayacaklarını söyleyen Başkan Savaş,” Bugün Hatay’ın Anavatan’a katılışının hem 79’uncu yılı. Bu kapsamda her yıl etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki 26 gastronomi şehirlerinden bir tanesi de Hatay oldu. Hatay’ımızın kurtuluşu festivalleri kapsamında ailelerin yarışmalarını istedik. Hatay’a özgü aşur ve bamya yemekleri yapıldı. Bu iki yemeği de yaptırıp jürimize tattırıyoruz. TAŞPAKON ile bu organizasyonu yapıyoruz. TAŞPAKON Türkiye çapında organize olabilen konfederasyon. Biz sadece ve sadece bu organizasyonu yapmıyoruz. Biraz önce 35 kişilik Gürcistan Halk Oyunları ekibi bizim festivalimize renk katmak için gelmişlerdi. Buradan sonra 400’e yakın çocuğumuzun sünnet töreni var. Ayrıca her yıl düzenlediğimiz Erhan Aksay Turnuvası’nın finalleri oldu. Antakya ve İskenderun bölge şampiyonasından Hatay şampiyonası çıkaracak bir maç izledik. Biz Ayrıca Hatayspor’a emek etmiş sporcularımızla gösteri maçı yapacağız. Yarın da Türkiye Aba Güreşi Şampiyonası var. Bu şampiyona Eylül ayında yapacağımızın milli takımını oluşturacağız. Buradaki kategorilerde ilk 6’ya giren sporcularımız dünya kupasında Türkiye’yi temsil edecek. Bu programların dışında Hatay Valiliği ile birlikte organize ettiğimiz resmi törenlerimiz var. Bu üç gün Hatay’ın kurtuluşunu ve festivalleri doya doya yaşamak istiyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen tüm misafirlerimize ve dostlarımıza çok teşekkür ederim. 1938’de itibaren Hatay önce bağımsız daha sonra da Hatay olarak Türkiye’nin bir serhat şehri olmuş. Atalarımızın sayesinde özgürlüğümüze kavuşmuşuz. Bunun sonucu olarak da yıllardır Türk Bayrağı Hatay semalarında dalgalanmakta. Bundan da hepimiz gurur duyuyoruz”  ifadelerini kullandı.

Yemek yarışmasının sonlanmasının ardından yarışmacılara katılım belgeleri ve hediyeleri takdim edildi.
Toplamda 10 eşin katılım gösterdiği yarışmada ödül alan yarışmacılar şöyle;
1.  Meral Cımbız ve Seymen Cımbız’a altın madalya ve 300 tl alışveriş çeki
2. Mehmet Ay ve eşine gümüş madalya ve 200 tl alışveriş çeki
3. Hakan Okyay ve Esra Helvacı’ya ise bronz madalya ve 100 tl alışveriş çeki hediye edildi.

Bir cevap yazın