Dünyada sadece Hatay’ın Amanos dağlarında bulunan ve koruma altında bulunan ‘geyik böceği’ ilk defa Bilecik’te görüldü. Nesli tükenmekte olduğu için yaşam alanlarının genişletilmesi için çalışmalar yürütülen 6 antenli geyik böceği, koruma altına alması amacıyla Bilecik’te de üniversiteye verilecek.
“Doğadaki en büyük böcek”
Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Nedret Avcı, böcek türünün Bilecek’e nasıl geldiği konusunda ellerinde kesin bir veri olmadığını belirterek, “Geyik böceği Hatay’ın Amanos dağlarında bulunan bir böcek. Doğadaki en büyük böceklerden bir tanesi. Halk dilinde, Böceklerin kralı ve Allah’ın öküzü gibi isimlerde de anılıyor. Ama, asıl adı geyik böceğidir. Buralarda gözükmeyen, görünmeyen nadir böceklerden bir tanesi. İlimize nasıl geldiğini bilmiyoruz, bilememekteyiz. Koruma altında olan ve nesli tükenen bir böcek. İnsan sağlığına herhangi bir zararı yok. Bunlar genelde meşelerde ve çürümüş ağaçlarda yaşayan böcekler. Ömürleri yaklaşık 7-8 yıl. Yumurtladıkları zaman 15-20 tane yumurta yapıyorlar. Yumurtladıktan 2 ay sonra da ölüyorlar. Bir geyik böceğinin bu boyuta gelmesi için yaklaşık 8 yıl gibi bir zaman geçmesi gerekiyor. Bunu da şimdi üniversitemize teslim edeceğiz. Gerekli incelemeleri üniversitemiz yapacak” dedi.
“Koleksiyoncuların ilgi alanında”
Dünya’da sadece Türkiye’de bulunan bu böceği Japonya’da koleksiyoncuların yüksek paralar karşılığında aldığını anlatan Avcı, “Geyik böceğini, Japonya’da koleksiyon olarak kullanıyorlar. Bu elimizdeki 6 anteni olanı. Bunların en çok para eden türü bu, yaklaşık Japonya’da 150 bin dolarlardan bahsediliyor. Almanya’da da şu anda parayla alınıp satıldığı söyleniyor. Ama biz koruma altına alıp, nesli tükendiği için üniversitemize teslim edip, korunmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.