Bu laboratuvar Hatay’da tek

Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) Moleküler Biyoloji ve Gıda Laboratuvarı, Sağlık Bakanlığı tarafından özel diyaliz merkezleri ve kamu devlet hastanelerinin diyaliz ünitelerinin diyaliz suyu analizlerini yapan yetkilendirilmiş Hatay’daki tek laboratuvarı olmayı başardı.

Ağırlıklı olarak gıda analizlerine hizmet eden laboratuvarda Atomik Absorpsiyon cihazı ile 63 adet metalin tayinini gıdalarda, sularda ve toprak numunelerinde analiz edebildiklerini söyleyen MKÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni Ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Cemil Kürekçi, laboratuvarda yağ asidi, yağ analizleri, gıdalarda nikotoksin analizler, pestisit kalıntı analizleri ve mikrobiyolojik analizler gibi işlemlerin de yapılabildiğini vurguladı.

Kimyasal analiz, fiziksel analiz, mikrobiyoloji ve moleküler biyoloji olmak üzere dört ayrı bölümden oluşan laboratuvarın gıda analizlerinde TÜRKAK ve Tarım Bakanlığı tarafından kuruluş izni aldığını da ifade eden Küretçi, “Yetkilendirme için başvurularımız devam etmekte. TÜRKAK tarafından tanınan bir laboratuvar olmak için başvurumuzu yaptık. Ve şu anda başvurumuz değerlendirme aşamasında. Toprak ve sulama suyu analizlerinde bölge illeri arasında beş kapsamda yetkilendirildik. Şu anda moleküler biyoloji laboratuvarımıza ek olarak bir hücre kültürü analiz laboratuvarımız kuruluş aşamasında ve bununda birlikte de tıp fakültesi, biyoloji ve veteriner fakültesinde hücre kültürü deneylerini hizmet verebilecek bir laboratuvar altyapısına sahip olacağız. Bu laboratuvarımızda hali hazırda idari ve uzman personel sayımız 18’dir. Bunlardan 6 tanesi uzman olarak görev yapmakta, 2 tane teknisyenimiz bulunmaktadır. Personel sayımız giderek artmakta ve analiz yapabilir kalitemiz giderek yükselmektedir” dedi.

Bir cevap yazın