Paskalya öncesi karanlık gece

İskenderun’daki Ermeni Cemaati 1 Nisan’da kutlanacak olan Hisus Kristos’un Diriliş (Paskalya) Bayramı öncesi büyük Perşembe yani Ayak Yıkama (Vodınlıva), Karanlık Gece (Khavarum) ayinlerini Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde gerçekleştirdi.

Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan’ın öncülüğünde gerçekleşen ve İncil’de Hisus Kristos’un 12 havarisinin ayaklarını yıkadığı bölümün temsil edildiği ayinin ilk bölümünde Peder Avedis Tabaşyan kilisede bulunan erkeklerin ayaklarını yıkarak, onları kutsadı.

Ayak yıkama ayininden sonra Ermeni cemaati kilise salonunda sirke ile pişirilen tüm mercimek çorbasını içerek, Karanlık Gece ayinine hazırlandı. ‘Mercimek Çorbası’nın Meryem Ana’nın gözyaşlarını ve içine konulan sirkenin de Hisus Kristos’un çektiği acıları simgelediğini belirten Peder Tabaşyan, ayinin ikinci kısmı için milise içindeki perdeleri değiştirerek, ‘Karanlık Gece’ ayinini gerçekleştirdi.

Ayin boyunca sessizlik içerisinde dualar eden Ermeni Cemaati ayin sonunda Kilise Papazı Avedis Tabaşyan tarafından yapılan kutsama ile evlerine döndü.

Bir cevap yazın