‘Ziraat Bahçemize dokunmayın!’ çağrısı

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye ayrı ayrı gönderdiği soru önergesiyle İskenderun’un en büyük yeşil alanlarından Ziraat Bahçesi’nin imara açılması konusunu meclise taşıdı. Kent imar planlarında  “Kültür Parkı” olarak görülen parselin 80 bin metrekarelik bölümünün şehir hastanesi yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmesiyle vatandaşların sağlık hizmeti ile sağlıklı çevrede yaşama ve nefes alma hakkı arasında seçim yapmaya zorlandığına dikkat çeken Dudu, bunun Anayasa’ya uygun olup olmadığını da irdeledi.

Hatay Barosu, Tabipler Odası, Mimar ve Mühendis Odaları ile İskenderun Çevre Koruma Derneği’nin Ziraat Bahçesi ile ilgili ‘Yeşilime Dokunma’ sloganıyla başlattığı kampanya ile İskenderun Halkı’nın konuyla ilgili endişelerinin dikkate alınması için iki bakana da çağrı yapan Dudu, New York’taki Central Park, İngiltere’deki Hyde Park, Tokya’daki Ueno Park’ı örnek göstererek, kent gürültüsünü ve stresini yutan bu büyük parkların halkın en önemli yaşam alanları olduğuna vurgu yaptı.

“Şehir hastaneleri kent dışına yapılmalı”

İskenderun Halkı’nın nefes aldığı Ziraat Bahçesi’nin 237 dönüm arazisinin bir bütün olarak korunması gerektiğini söyleyen Dudu, “Zira küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissettiğimiz ülkemizde, iklimin giderek kurak bir hal alması çok dikkat çekicidir. Orman varlığımız ve yeşil alanlarımız giderek azalırken, hızlı, plansız ve çarpık kentleşme temiz havayı da tüketmeye başlamıştır. Giderek büyüyen bu sorun; özellikle kentlerde yaşayan vatandaşlarımızın ruhsal ve bedensel sağlığını tehdit etmektedir. Sağlıklı kentleşme, sürdürülebilir çevre ve kalkınma ile mümkündür. Oksijenin tükendiği bir kentte, yurttaşların sağlıklı yaşam imkanları da azalmaktadır. Bu yüzden kentlerin içindeki parkları ve yeşil alanları korumak; aynı zamanda geleceğimizi de güvence altına almak demektir. İskenderun Aşkarbeyli mıntıkasında mülkiyeti Hazine arazisi adına kayıtlı olan ve halen kent imar planlarında  “Kültür Parkı” olarak görülen 237.369,79 m2 büyüklüğündeki parselin 80.000 metrekarelik bölümünün şehir hastanesi yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na tahsis edildiğini üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nde İmar planı değişikliği kararının henüz yapılmadığını öğrendik. Bu çerçevede; henüz imar planı değişikliği yapılmadan şehir hastanesi yapımı için yeşil alan olmayan başka bir arazinin tahsisi için girişimlerde bulunur musunuz? Şehir hastaneleri genelde kent merkezlerinde değil, trafik sıkışıklığının yaşanmadığı dış çeperlerde düşünülmektedir. Bu yüzden İskenderun kent merkezindeki trafik yoğunluğunun dikkate alınarak, şehir hastanesi için kentin biraz daha dışında alternatif arazi arayışınız var mıdır? Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kişi başına 10-15 metrekare yeşil alanın düşmesi için ilgili bakanlıklarla ortak projeleriniz var mıdır? Park alanlarının şehir hastaneleri uğruna imar açılması sizce doğru mudur?” dedi.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın