Tuz deyip geçmeyin!

Hatay İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlıklı olmak için günde en fazla bir çay kaşığı tuz tüketmenin yeterli olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından günlük tuz tüketim miktarının 5 – 6 gram olarak belirlendiğini ancak Türkiye’de ortalama tuz tüketiminin 18 gramı bulduğunu söyleyen Yılmaz, “Fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını arttır.  Bu durum kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur. Kemiklerden kalsiyum kaybının artışı da osteoporoz ve kemik kırılma riskini arttırır” dedi.

Türkiye’de yapılan çalışmalarda her dört ölümden birinin nedeninin hipertansiyon olduğunu vurgulayan Sebahattin Yılmaz, “Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın. Ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın yada suda bekletin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Unutmayalım ki; damak tadımız için önemli olan tuzun azaltılması, uzun vadede sağlığımız için büyük katkılar sağlayacaktır. Sağlıklı olmak için günde en fazla bir çay kaşığı tuz yeterlidir. Tuzun azaltılması kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskini azaltmada da etkili bir müdahale yöntemidir” dedi.

 

Bir cevap yazın