Deprem, gündemdeyken yokladı

Kızılay Genel Başkan Danışmanı, Afet Yönetim Uzmanı ve İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu’nun “Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci” konulu seminer verdiği İskenderun’da önceki önce 1 dakika arayla küçük ölçekte iki deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ölçümlerine göre, saat 16.18 ile 16.19’da, İskenderun’a bağlı Sarıseki ile Kaledibi merkezlerinde olmak üzere 1.4 büyüklükte yaşanan iki mini deprem, seminerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

“Topyekün seferberlik şart”

Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun yoğun bir katılımla gerçekleşen İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE)’ndeki “Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci” konulu seminerde kısa bir konuşma yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Kadıoğlu’na katılımından ötürü teşekkür ederek, İskenderun’da olası bir depreme hazırlıklı olmak gerektiğini, Binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini anımsatarak, bunun için de topyekun bir seferberlik gerektiğini söyledi.

“Yeni Payas şekilleniyor”

Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ise, deprem riski taşıyan eski binaların yıkılma tehlikesine karşı başlattığı toplu dönüşüm projesi hakkında bilgiler vererek, Payas Belediyesi ve TOKİ tarafından Akdeniz Bölgesinin Ödüllü Projesi olan Çağlalık TOKİ Projesiyle ‘Yeni Payas’ın şekillendiğini aktardı.

“İlk 72 saat, altın saatler”

Yoğun katılımın olduğu seminerde, temel afet bilinci hakkında önemli bilgiler veren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise, “Deprem olduğunda biz bizeyiz. Küçük bir kanamayı durdurabilecek, ufak yangınları söndürebilecek bilgiye sahip olmalıyız. Altın saatler olarak nitelendirilen deprem sonrasındaki ilk 72 saat için basit ilkyardım bilgileri çok önemli. İnsana yatırım yapmalı, eğitim konusunda daha titiz olmalıyız” diyerek, depremde insanları; kötü binaların, cahilliğin ve eşyaların öldürdüğünü anlattı. İlgiyle izlenen seminerin sonunda programa katkı sunan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ve katılımından ötürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na plaket takdim edildi.

 

 

Bir cevap yazın