İş dünyası Endüstri 4.0’la tanıştı

‘ ‘Sanayi Devrimi’ olarak bilinen “Endüstri 4.0’ı” tanıtmak, endüstri ve iş dünyasındaki sorunları ve fırsatları ortaya koymak amacıyla Hatay’da  ‘İş Dünyası Hatay’da Endüstri 4.0’la Tanışıyor” paneli gerçekleşti. Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu(TÜGİK), Hatay Genç İş Adamları Derneği(HAGİAD) ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) işbirliğiyle Antakya Erol Bilecik Konferans Salonu’nda düzenlenen endüstri 4.0 zirvesine Hatay Valisi Erdal Ata, TÜGİK Yüksek İstişare Kurulu üyesi Erkan Güral, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü Pof. Dr. Hasan Kaya, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, HAGİAD Başkanı Zekvan Barutcu, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, iş dünyasından diğer ilgili yetkililer ile bazı sektör temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda HAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zekvan Barutçu, kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptı.

“İleriye güvenle bakmalıyız”

Daha sonra söz alan Hatay Valisi Sayın Erdal Ata, iş adamlarının yatırım yapmaktan korkmaması ve cesaretli olması gerektiğini belirterek, “Bizim ilk hedefimiz yaşadığımız coğrafyada mutlaka güç sahibi konumunda olmaktır. Adeta ateşten çember bir coğrafyada yaşıyoruz. Kendi teknolojisini kendi üreten, kendi silahını kendi üreten ülke konumuna gelmemiz lazım. Burada da tabii ki sanayicilerimize, iş adamlarımıza önemli görevler düşüyor. Hatırlarsanız 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Almanya bize silah ambargosu uyguladı, ondan sonra TSK’yi Güçlendirme Vakıfları kuruldu ve bu sayede Aselsan, Havelsan, Roketsan gibi silahlı kuvvetlerimize silah ve mühimmat üreten sanayi tesislerimiz kuruldu. Bugün Türkiye bir taraftan ihtiyaç duyduğu silahları üretirken diğer taraftan dışarıdan alıyor, 2017 yılında Aselsan 2 milyar dolarlık silah ihracatı yapan şirket haline geldi. Biz artık insansız hava araçlarımızı kendimiz üretir hale geldik. Bunlar gösteriyor ki; kendimize güvenir ve bu konuda gerekli atılımları yaparsak ülkenin ihtiyaç duyduğu gerek silah sanayinde olsun, gerek diğer sektörlerde olsun birçok şeyi kendimiz üretir hale geliriz. Şu anda sıkıntılı zamanlar geçiyoruz ama ileriye güvenle bakmalıyız, iyimser olmalıyız. Sanayicilerimizin, iş adamlarımızın yatırımdan korkmaması gerekir, cesaretli olması gerekir. Dünya tarihinde sonsuza dek sürmüş hiçbir savaş yoktur. Suriye’deki ve Irak’taki bu savaş ve kaos mutlaka bitecek. Bitince bu bölge oraların adeta tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir üretim ve ticaret merkezi haline gelecek. Biz şimdiden yerimizi ve pozisyonumuzu belirlemeliyiz. Tabii bir taraftan da toplantının konusu olan Endüstride 4.0  konusunda da özellikle sanayi sektöründe çalışan firmalarımızın kendilerini mutlaka buna hazırlaması gerekir. Artık önümüzdeki süreçte robotların insanların yerini alacağı, yapay zekanın sanayide kullanılacağını düşünürsek,  dünyadaki gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmek için biz de kendimizi buna hazırlayıp, ona göre yön vermeliyiz. İşte Endüstri de 4.0 konuşuluyor ama kafalarda soru işaretleri var, insanların yerini robotlar alınca işsizlik oranının artmasını engellemek için insanlarımızı da başka sektörlere yönlendirmemiz gerekiyor’ dedi.

“Ülkemizin avantajlarını kullanmalıyız”

Hatay’ın her açıdan sahip olduğu zenginliği ortaya çıkararak EXPO 2021 ve Gastronomi Şehri olmanın beraberinde getireceği fırsatları değerlendirmek gerektiğine dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da”Bu organizasyonu Hatay’a getiren, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Dünya’da gelişimi yakalamamız gerekiyor. Ülke olarak geride kalıyoruz. Yenilenebilir enerjilerden bahsediyoruz, robotik cerrahiden bahsediyoruz, robotların makineleri yönetmesinden bahsediyoruz, dünya bunları konuşurken biz de ülkemizin avantajlarını kullanmalıyız” dedi.

 

“İş dünyası karalar bağlamamalı”

TÜGİK Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Erhan Özmen, endüstri 4.0’ın önemine değinerek,  “Uzun süredir Türkiye ile ilgili yaşadığımız problemler var. Bu problem dünyanın en zor ve sert coğrafyasında yaşıyor olmamız. Bu bölgenin sınıra yakın olması, terörle savaşmamız, küresel ekonomideki sıkıntılar ve Türkiye’nin mali anlamda yaşadığı aksaklıkları var. Türkiye Genç İş Adamlarının bu projesini Hatay’dan başlatıyoruz, Hatay’a moral olsun ve bu durgunluğu aşalım diye buradan başlatıyoruz. Türkiye iş dünyası durmamalı haddinden fazla duruyoruz. Türkiye iş dünyası karalar bağlamamalı. Bugün Mehmetçiğimiz hemen sınır ötesinde bizim buralarda huzurla selametle yaşamamız için bir mücadele veriyor. İş dünyası durmamalı müthiş bir potansiyeli olan bir ülkeyiz. Bugün Dünya’da duyarsız kalamayacağımız bir 4.0 var. Bugün burada Türkiye bunun neresinde, nasıl bir ekonomimiz, nasıl bir sanayimiz var onu tartışacağız” dedi.

“İş dünyası Endüstri 4.0’a entegre olmalı”

TÜGİK Genel Sekreteri Tanzer Polat Yılmaz ise hız ve teknoloji çağında Endüstri 4.0’ın büyük önem taşıdığını belirterek, “Bugün artık evimiz olarak addettiğimiz Hatay’da sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Endüstri 4.0 elbette ki çok önemli bir kavram bizim özellikle bir hız ve teknoloji çağında olduğumuz gerçeğini de dikkate alarak ifade etmek gerekir ki, bu konuya en hızlı intibak etmesi gereken sektör iş dünyasıdır. Uzun zamandan beri kurucu başkanımız Erhan Özmen Bey başta olmak üzere, genel başkanımız bize bu konuda çalışmalar yapmamız için tavsiyelerde bulunuyordu. Biz de bunu gerçekten önemsiyoruz. Burada ortaya çıkan bilgilerin tüm Türkiye’ye yayılması konusunda çalışacağız. Bu çalışmanın ve birlikteliğin Hatay ve ülke ekonomisine hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum” dedi.

“Gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor”

Dünya ekonomisinin hızla yeni bir sanayi devrimi ve dijital bir dönüşüm yaşadığını belirten ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin de, “Bu sürecin ülke olarak ıskalamamamız gereken bir süreç olduğunu her platformda ifade ediyoruz. Küresel rekabetin yeni belirleyicisi olarak 4.0 olarak da adlandırılan 4. sanayi devrimi ilk olarak 2011 sanayi fuarında ortaya kondu daha sonra Almanya tarafından geliştirildi. Gelişmiş ülkeler seviyesine ayak uydurmamız için bizim de bu gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor. bu konuda TÜGİK bize vesile oldu dolayısıyla emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Panel, Endüstri 4.0 konulu yapılan sunum, katılımcılara plaket takdimi ve sektör temsilcilerinin soru-cevap şeklindeki görüş alışverişleri ile devam etti.

 

 

Bir cevap yazın