Hayırlı olsun Hatay..

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın üstün çabalarıyla Hatay’a kazandırılan UNESCO gastronomi şehri unvanı ve EXPO 2021 vizyonuna büyük katkı sunacak olan Deniz Otobüsü Projesi(HADO), bugün Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nde uzun süren tartışmaların ardından bir fireyle, oy çokluğuyla kabul edildi.  Ak Parti’nin şartlı destek vereceğini açıklamasının ardından Hatay’da heyecanla beklenen büyükşehir meclisinde HADO ile ilgili gündem maddesi 72 kabul, bir red oyu aldı. HADO Projesi, gemilerin kiralama yöntemiyle alınması, sermaye artırımının 500 bin ile sınırlandırılması, büyükşehrin şirketi dışında başka bir şirkete kiralanacaksa 5 yıllık süre ve işletme bedeli olarak KDV dahil olmak üzere aylık hasılatın binde 5’inin belediyeye ödenmesi şeklinde komisyon raporunun düzeltilmesiyle kabul edildi.

“HADO olsun”

AK Parti Grubu adına açıklama yapan Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, İskenderun Deniz Ticaret Odası’nın da görüşünü aldıklarını, maliyetiyle birlikte hava koşullarının da düşünülerek hareket edilmesi gerektiğini belirterek, “Biz HADO olsun diyoruz. Kıbrıs’a bir deniz otobüsü, Samandağ’a ve Mersin’e de bir deniz otobüsü koyalım. Gemi kiralama yöntemini deneyelim. İlk denememiz Kıbrıs olsun.. Yolcu potansiyeline ve talebe bakalım. Ama doğru adımlarla yürüyelim. İzinlerle ilgili, güzergahla ilgili Ak Parti olarak elimizden geleni yapalım ve 23 Nisan’a yetiştirelim. Gemi almak yerine kiralama yöntemiyle dikkatli olalım, hatta gemileri 1 yıllık kiralayabiliriz. Deneyelim, olursa 3 değil, 15 tane gemi satın alalım” diyerek projeye karşı olmadıklarını belirtti, ancak gemilerin kiralanması yönündeki taleplerini ısrarla vurguladı.

“Hatay’a hayırlı olsun”

Ulaştırma Bakanlığı’nda yaptığı görüşmelerle ilgili bilgiler veren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, “Ulaştırma Bakanlığı, ‘Meclisten onay çıkarın ve başlayın” dedi. Eğer bu iş olumsuzsa, olumsuz bakıyorsanız biz bunu niye konuşuyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi kendi sahasında İstanbul’a kadar gidebiliyor. Biz Hatay olarak bunu yapamayacakmıyız. Projede ekonomik işletmecilik ve Hatay’ın şartlarına bakmak lazım. ‘Hatay’a turist gelsin mi, esnaf kazansın mı?’ diye bakmak lazım. Ben işin burasındayım. Ekonomiyi canlı tutmamız, esnafı – tüccarı diri tutmamız lazım. Hatay’ın cazibesini anlatmamız lazım. Katar Havayolları Genel Müdürü’nü ağırladım bugün, burayı cazibe merkezi olarak görüyorlar ve haftada üç gün uçak seferleri başlatacaklar. Damdan düşenin halinden ancak damdan düşen anlar. Etüt yapan uzmanlarımız, müsteşarlarımız yolcu potansiyeline baktılar, bu güzergâhların yatırıma değer olduğuna karar verdiler. Müsteşarların bize verdiği cesaretle çalışmalarımızı gerçekleştirdik.  Ben şunu istiyorum; Bize bu yetkiyi verin… Kiralamayla ya da satın alarak bu işi düzgün yapalım. Hatay Halkı bunu istiyor. Ben de kiralamaktan yanayım, riske girmeyelim. Ama makul bir süre verip, ihaleye çıkmak lazım. Şirket gelsin bu işi yapsın diyorsak, o şirket için bunu cazip kılmamız lazım. Ama yetki büyükşehirde olsun, şirkete verelim kar payı alalım.  İskenderun’da sorun yok, Samandağ’da bir yapılanma yapılması lazım. İskelenin rehabilite edilmesi lazım” şeklinde konuştu.

Onaylamanın ardından, ‘Hatay’a hayırlı olsun’ diyen Başkan Savaş, meclise 10 dakika ara verdi.

Bir cevap yazın