Gastronomi Şehri Hatay’ın lezzetleri tescilleniyor

Antakya Küflü Sürkü, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu gereğince incelenen Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı başvuruları listesinde yer aldı. Buna göre, Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Coğrafi İşaret olarak TÜRKPATENT tarafından tescillenecek. Antakya Künefesi’nin ardından ‘tescile’ eklenen ikinci ürün olan Antakya Küflü Sürkü, kurumun kurumsal değerlendirilmesinde “Çökelek / Peynirler” ürün grubu içerisinde yerini aldı. Çökelek ve Hatay’a özgü baharatlarla harmanlanarak hazırlanan Hatay’ın vazgeçilmez lezzeti olan sürkün patent almasıyla Gastronomi Şehri Hatay’ın yöresel bir lezzeti daha tescillenerek, markalaşacak.

-ÜRETİM STANDARDI-

Başvurusu Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) tarafından 06.09.2017 tarihinde yapılan Antakya Küflü Sürkü(Çökeleği)’nin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘üretim’ ve ‘hazırlık’ aşamalarına dair standardı ise şöyle açıklandı: “Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği); asitliği ilerlemiş inek sütünün veya yayık altı ayranının kaynatılması ile elde edilen çökeleğe (asit-pıhtısına) başta yörede “zahter” olarak bilinen ve dağlardan toplanan yabani kekik (Tymbra spicata var spicata) ile birlikte tuz, biber salçası ve isteğe bağlı olarak değişik baharatların ve aromatik otların (kırmızı acı biber-Capsicum annum, nane-Mentha, kimyon-Cuminum cyminum, kişniş-Coriandrum sativum L., mahlep-Prumus mahaleb L., yenibahar-Pimenta officianalis, zencefil-Zingiber officinale Roscoe, küçük Hindistan cevizi-Cocus nucifera L., karanfil-Eugenia caryophyllata Thunb., karabiber-Piper nigrum L., tarçınCinnamomum sp.), istenirse sarımsak ilave edilip yoğrulması ile üretilir.”

-TESCİL ŞARTI!-

Türk Patent ve Marka Kurumu, coğrafi sınır içerisinde gerçekleşmesi gereken üretim, işleme ve diğer işlemlere dair şu ifadelere yer verdi:
“Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), yöre ile özdeşleşmiş, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan bir üründür. Antakya Küflü Sürkü’nün yapımında, yöre ustalarının bilgi ve birikimleri önemli olup, üretimi ustalık gerektirmektedir. Ayrıca ürün üretiminde kullanılan dağ kekiğinin yörede yetişen kekik olması gerekmektedir.”

-DENETİM KRİTERLERİ-

1.Üretim Yöntemi bölümünde açıklanan malzemelerin kullanımı ve özellikleri ile birlikte karışım
miktarları denetlenecektir.
2. Ürünün üretim basamakları denetlenecektir.
3. Ürünün fiziksel özellikleri incelenir.
Renk: Dış kısmının koyulaşan kırmızımsı kahverengi rengine tonları…
Şekil: Konik ve armutumsu şekli…
Ağırlık: 150-170 gram…
4. Coğrafi işaret adı, logo ve amblem kullanımı denetlenecektir.

 

 

 

Bir cevap yazın