HADO için son 10 gün

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin EXPO 2021 ve UNESCO Gastronomi kenti başarısını taçlandıracağı Hatay Deniz Otobüsü (HADO) Projesi Samandağlılar’a tanıtıldı. Samandağ Belediyesi Yeni Çarşı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Muhsin Cömert, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon’un yanısıra Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Emniyet Müdürü Mustafa Ateş, meclis üyeleri, muhtarlar , meslek odaları, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.  Toplantıda, Mersin, Kıbrıs ve Lübnan’a deniz ulaşımı sağlayacak olan projenin önemli bir sac ayağı olan Samandağ’da projenin büyük ilgi gördüğü dikkatlerden kaçmadı.

“Hatay kazanacak, Türkiye kazanacak”

HADO projesinin hayat bulması için üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya hazır olduğunu söyleyen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir” Kentimizi en iyi yere getirmek için el birliğiyle çalışıyoruz. Bu konuda ,herkes kendi ufkunun yettiği kadar bu çabaya katkı sunuyor. Bu anlamda ilimizin gelişmesine büyük bir katkı sunacağına inandığımız Hatay Deniz Otobüsü(HADO) projesi kısa zamanda büyük bir heyecan yarattı. HADO projesi kamuoyuna mal olan ve her kesim tarafından kabul gören bir projedir. Siyaseten çıkabilecek engellerin önüne geçerek bu projenin hayata geçmesi için çalışmalıyız. Siyasi parti farkı gözetmeden birlikte başarmalıyız. İlimizin Kıbrıs, Beyrut’a ve bir çok yerleşim birimine deniz yoluyla erişimi memleketimizin gelişimine önemli bir katkı sunacaktır. Hatay’ın bütününü etkileyecek olumlu bir proje olduğunu düşünüyoruz. Biz birlikte ‘Hatay’ız. Bu proje hayata geçerse Hatay kazanacak, Türkiye kazanacak” dedi.

“Denizlerimizden yeterince yararlanamamışız”

Bölgede yaşanan savaşlardan olumsuz yönde etkilenen barış kenti Hatay’da deniz ulaşımının ekonomiye ciddi anlamda katkı sunacağını ifade eden Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon, “Maalesef, denizden yeterince faydalanamamışız. Bu proje ile ticaret, turizm, kültürel her anlamda bir avantaj yakalayacağımıza inanıyorum. Bu çalışma hayatımıza büyük bir hizmettir. Umarım 23 Nisan’da bu seferler başlar” şeklinde konuştu.

“Adriyatik’ten Hatay’a turist gelecek”

Hatay’ın dünyaya açacak olan dev projede Samandağ’ın önemine vurgu yapan HBB Danışmanı Muhsin Cömert, ”Samandağ, denizcilik anlamında çok kadim, çok eski bir yerleşim birimidir. Liman demek istihdam, ticaret, kültür demektir. Samandağ gibi kadim bir tarihi olan, Doğu’nun kraliçesine anlam katmış bir kentte zaten bu proje kaçınılmazdı. Bu proje ile önce Türkiye, daha sonra Dünya ile yeni etkileşimler, yeni iletişimler kurulacaktır. Devletin ilgili kurumlarıyla iletişim kurarak, fizibilite çalışması yaparak bu noktaya geldik. Hızlı, teknolojik gemiler bulduk. Hatay, denizini kullanarak iletişimini gerçekleştirmek zorundadır. Diğer ulaşım biçimleriyle rekabet düşünmedik ve bu mantıkla hareket ettik. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uluslararası yolcu ve kargo taşımacılığı projesidir. Projenin ülkemize ve Hatay’a katkıları var. Kıbrıs’ta yaşayan 36 bin Hataylı için de büyük bir fırsat olacaktır. Beyrut ve Lübnan, Antakya’ya çok benziyor. Durumlar düzeldiği takdirde Lazkiye ile bağlantı kurulması inanılmaz bir heyecan yaratıyor. Hatay’dan daha gelişmiş olan lokasyonlarla Hatay’ın gelişimini sağlamış olacağız. Bu proje, sadece gemi değildir. Sadece insan taşıyıp, rutin işler yapmayacağız. Hatay’ın (5G) beşgesidir. Bir tane gemiyle başlayacak bir işte liman ve gemi sayımız artacak, Antalya seferi ve roro seferleri başlayabilecek ve Hatay’ın bilinilirliği, tanınırlığı artacaktır. Deniz otobüsleri büyük bir enerji yaratacaktır. Bu projenin hayal bile edemeyeceğimiz bir noktaya geleceğine inanıyorum. Fotoğrafı bütünlüklü olarak görmek gerekiyor. 1300 kişilik gemilerle İtalya’dan Adriyatik’ten buraya turist getirmeyi planlıyoruz. Bizim öncelikle birinci adımımız 9 Şubat’taki büyükşehir meclis oylaması olacak. Meclisten onay çıkması halinde 23 Nisan’da da projemize başlamayı hedefliyoruz. Mart ayında da Türk Bayrağımızı gemilerimize çekeceğiz. Beyrut’ta, Kıbrıs’ta Türk Bayraklı gemilerimiz dolaşacaktır. Bu proje Hatay’ı gerçek anlamda dünya kenti yapacaktır. A’den Z’ye Hatay’ın bütün paydaşlarıyla bu sevinci yaşamak istiyoruz” diyerek, projenin önemine dikkat çekti.

 

Bir cevap yazın