Hatay’da üretim ve ekonomide önemli yer tutan ve beyaz altın olarak bilinen pamuk, tarihinde ilk kez uzman isimlerin de katıldığı çalıştayla masaya yatırıldı. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) ev sahipliğinde Ottoman Palace Otel’de gerçekleşen “Hatay Pamuğu’nun kalitesinin yükseltilmesi ve sürdürülebilirlik” konulu çalıştaya Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, İŞKUR İl Müdürü Ziya Yüksel, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, HESOB Başkanı Kadir Teksöz, Hatay İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Andiç ile çok sayıda davetli katıldı.
Hatay’da pamuğun durumu, pamukta kalite ve hasat uygulamaları, pamukta çırçırlama ve depolamanın kaliteye etkisi, sanayi beklentileri ve 2018 Pazar beklentileri başlıkları altında ele alınan çalışayda ayrıca, çalıştaya katkı sağlayan konuşmacılara plaket takdim edildi.
“275 bin 578 hektar tarım arazimiz var”
Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Amik Ovası’ndan daha fazla verim almanın yollarına bakılmasının ilin ekonomisine katkı sağlayacağını söylerken, doğru planlamayla üretim miktarının da artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise kalitesini ve sürdürülebilirliğini tartışmak amacıyla çalıştaya konu olan pamuğun ülke ve Amik Ovası’nın en önemli tarım ürünlerinden biri olduğunu belirterek, 2016 yılı verilerine göre Hatay’da 275 bin 578 hektar tarım arazisinin mevcut olduğunu söyledi.
Konuşmacılar daha sonra, MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mert moderatörlüğünde konuyla ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.