‘Zeytin Dalı’ ekonomiyi ikinci plana attı!

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO)’nın 2018 yılı ilk meclis toplantısına Türk Ordusu’nun Afrin’e yönelik sürdürdüğü ‘Zeytin Dalı Harekatı’ damga vurdu. İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, ortak temenni bölgeye barış ve huzur getirilmesi amaçlanan operasyondan askerlerin sağ salim ülkeye geri dönmesi oldu.

“Söz konusu vatansa, gerisi teferruat”

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, ülkenin güvenliğinin ve huzurunun diğer hususları ikinci plana ittiğini vurgulayarak, Zeytin Dalı Harekatı’nın bu açıdan önemine değindi. İş dünyası olarak, yapılan mücadeleyi sonuna kadar desteklediklerini ifade eden Yılmaz, “Devam eden Zeytin Dalı Harekatı ile, ülkemizin sınırlarının oldukça yakınına yuvalanmış terör örgütlerinin yaratmış olduğu tehdidin ortadan kaldırılması ve bölge halkının bu teröristlerin baskılarından kurtarılarak, bölgeye barış ve huzur getirilmesi amaçlanmaktadır. Sınırlarımızda yaşanan terörizme kayıtsız kalınmayacağı, ülkemizin güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasına müsaade edilmeyeceği, herkesçe bilinmelidir. Nitekim Uluslararası kurallar, Zeytin Dalı operasyonunun meşru ve haklı bir mücadele olduğunu da kanıtlamaktadır. Yapılan bu operasyonların, ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğine dair çeşitli söylemler olmaktadır. Ancak yaşanan bu zorlu süreçte, ülkemizin güvenliği ve huzuru diğer hususları ikinci planda bırakmaktadır. Ayrıca yaşanan sürecin, ekonomimize ciddi bir darbe vurmayacağına, bütçemize ve ekonomimize etkilerinin sınırlı olacağına inanıyoruz. Özellikle mali disiplinin korunarak, yapılan reformların kararlı bir şeklide devam etmesiyle, güçlü olan ekonomimizin önemli bir zarar görmeyeceğini düşünmekteyiz” dedi.

“İthalat ve ihracata yüzle 1,5’luk katkı”

Hatay’ın 2017 yılı ithalat ve ihracat rakamlarının sevindirici olduğuna da vurgu yapan Levent Yılmaz, “Uzun zamandır terör örgütleriyle mücadele eden ülkemizin, 2017 yılının dış ticaret performansını incelediğimizde, karşımıza çıkan tablonun sevindirici olduğunu ifade edebiliriz. İlimiz ile ilgili özet bilgiler paylaşmak gerekirse, 2017 yılında yapılan 2,33 milyar dolarlık ihracat ile Hatay, ülke ihracatının yüzde 1,48’lik bölümünü oluşturmaktadır. Yılın aynı döneminde Hatay tarafından yapılan 3,81 milyar dolarlık ithalat ise ülke genelindeki ithalatın yüzde 1,65’lik bölümünü oluşturmaktadır. Hatay; Adana, Mersin, Kayseri gibi üretim ve ihracatın yoğun olarak yapıldığı illeri geride bırakarak, ülke genelinde en fazla ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer alırken, en fazla ithalat yapan iller arasında ise 7. sırada yer almaktadır. 2017 yılında, 2016 yılına göre dış ticaret hacminde artış olduğu bizleri memnun etse de, bölgemizde barış ve istikrarın tesis edilmesiyle, sınır bölgesi olan Hatay’daki ticari hayatın canlanacağına, bölge ekonomisinin daha da ivme kazanacağına inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, sınırlarımızda güven ve barışın kalıcı olarak sağlanmasını ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman askerlerinin zaferle, sağ salim ülkemize dönmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

İTSO Meclisinde gündemde bulunan diğer maddelerde görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

 

 

 

Bir cevap yazın