Şubat ayı, farkındalık ayı!

İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ etkinliklerini farkındalık oluşturmak amacıyla erken başlattı. Bu bağlamda, ilk ziyaret İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk’e gerçekleşti.
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Yeter, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuğrul, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’nde görevli hekimler, İSTE Gönüllü Genç Sağlık Liderleri, Akdeniz Sağlık Meslek Lisesi Gönüllü Genç Sağlık Liderleri (GGS), Mithatpaşa Anaokulu Öğrencileri, Nene Hatun Anaokulu Öğrencileri, TEK Kampus Okulları Okul Öncesi Öğrencileri ile Okul İdarecileri ve Öğretmenler, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk’ü makamında ziyaret ederek, hem etkinlikler, hem de KETEM hakkında bilgilendirdi.

“Koordineli mücadele şart”
İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ dolayısıyla tertip edilen programın hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bu doğrultuda gerek Sağlık Bakanlığı gerekse taşra teşkilatlarında kanser ile ilgili farkındalık oluşturma ve kanserle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar hızla ilerliyor. Tüm insanların birey, aile ve toplum üzerinde, kanserin etkilerini azaltmaya yönelik tedbir alacak gücü var olmuştur. Tüm herkes ‘Yapabiliriz veya yapabilirim’ gayreti çerçevesinde kansere karşı mücadelede bir fark yaratılabilir” diyerek, kansere karşı koordineli bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

“Kanserden korunmak için farkındalığı artırmak şart”
Kanserin, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada yer aldığını belirten İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Yeter ise, “Kanser oluşumunun yüzde 90-95’inden çevresel etkenler sorumludur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Kanser hayatı tehdit edici, ancak alınacak tedbirlerle önlenebilir, erken tespit edildiğinde de tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında ilçemizde ücretsiz olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) Rahim Ağzı (serviks), Kolon, Meme kanserlerinin taraması yapılarak bu kanserlere karşı erken teşhis edilmesi sağlanabilmektedir. Çünkü kanserlerden korunmanın bir sonraki önemli basamağı kanser taramalarıdır. Bunun için Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 30-65 yaş arasındaki tüm kadınları Serviks Kanseri Taraması, 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınları meme kanseri taraması ve 50-70 yaş arası tüm kadın ve erkekleri kolon kanseri taraması ücretsiz olarak KETEM’de yapılmaktadır. Şu ana kadar İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bağlı KETEM de yapılan taramalarımız sonucunda 49 kadının meme kanseri, 3 kadının Serviks Kanseri ve 1 kişinin de Kolon Kanseri için erken tanı alması sağlandı. Kanserden korunmak için farkındalığı artırmak en büyük hedefimizdir. Erken teşhis hayat kurtarır, tüm halkımızı 4 Nolu Belediye Sosyal Tesisleri Yanı (Eski Bit Pazarı Mevkii)’ndeki KETEM’e bekliyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, minik öğrencilerin ellerinde taşıdıkları pankartları okuyarak  konuklarıyla birlikte  keyifli dakikalar yaşayan Kaymakam Soytürk, sağlıklı bir gelecek için, sağlıklı nesil yetiştirilmesinin önemine dikkat çekti.

 

Bir cevap yazın