DSİ’den Hatay’a karlı yatırımlar

Devlet Su İşleri(DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Hatay’da yaptıkları yatırımlarla, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temininin yanısıra, derelerde ki taşkın riskini azalttıklarını ve daha fazla arazinin sulanabilmesine imkan sağladıklarını söyledi. DSİ olarak, son 14 yılda Hatay’da 5 baraj ve 3 gölet inşa ettiklerini, 81.530 dekar araziyi sulamaya açtıklarını ve 75 derenin ıslahını tamamladıklarını söyleyen Acu, böylece çiftçilere de yıllık 60 milyon lira zirai gelir artışı sağlandığına vurgu yaptı.

Tahtaköprü Barajı yükseltiliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” Projesi kapsamında Hatay’ın da nasibini aldığını belirten Genel Müdür Acu, “Hatay ili Hassa ilçesi, Karasu Deresi üzerinde yer alan Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi Projesi tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında, Tahtaköprü Barajı’nın gövde dolgusu 9 metre yükseltilecek. Böylece rezervuarda depolanacak suyun hacmi 200 hm³ den 350 hm³’e çıkarılacak. Bu kapasite artışıyla birlikte mevcut durumda sulanan 119.000 dekar zirai araziye 346.140 dekar alan daha eklenecek olup böylece toplamda 465.140 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Ayrıca HES tesisi vasıtasıyla yıllık 129.90 GWh enerji üretilecektir” dedi.

Ekonomisine yıllık 260 Milyon TL katkı

56 metre yüksekliğe ulaşacak olan Hatay Tahtaköprü Barajı’nın tamamlanması ile 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 260 Milyon TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten Genel Müdür Acu, “DSİ olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir” şeklinde konuştu.

 

Bir cevap yazın