Gastronomi şehri, tam bir sebze – meyve cenneti

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ve Türkiye Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahip,  yemek çeşitliliğine Türk, Arap ve Fransız mutfaklarının da özelliklerini yansıtan Hatay’ın UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı”na “Dünyanın 26. Gastronomi Şehri” olarak dahil edilmesinin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Hatay’ın Dünya Gastronomi Şehri ilan edilmesinde en büyük etkinin 100’den fazla sebze türünün şehrin mutfak kültürü zenginliğine yaptığı katkı ve yarattığı çeşitliliğin yanı sıra şehrin sahip olduğu çok kültürlü ve toplumsal hoşgörü yapısının yarattığı kültürel etkileşimin olduğunu vurgulayan Kavak, bu unvanın üretici, tüketici, çitfçi ve ihracatçı açısından Yaş Meyve ve Sebze Sektörü’ne sağlayacağı  katkılara değindi.

“Hatay, bir dünya şehridir”

Hatay’ın toplumsal yapısı, kültürel zenginliği, coğrafyası, iklimi gibi her yönüyle imrenilen bir dünya kenti olduğunu vurgulayan Kavak, “Hatay, asırlar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, her medeniyetten günümüze izler saklamış, şehre yapılan göçlerin de etkisiyle, çeşitliliği ve renkliliği mutfağına da taşımıştır. Bir arada yaşayan farklı kültürler geleneklere ve yemeklere yansımış; kültürel etkileşim ile birlikte lezzet, görsellik, paylaşım, dostluk, gelenek, modernlik kokan çeşit çeşit yemekleri içinde toplayan bir mutfak ortaya çıkmıştır. Hatay, defalarca deprem ve doğal afetlerin yerle bir etmesine rağmen inatla, aşkla aynı yere tekrar kurulmuş ve varlığını sürdürmüştür. Şehrin coğrafyası kadim topraklardır. Medeniyetlerin beşiğidir. Tüm dinlerin ibadet merkezlerinin bulunduğu yerdir. Hristiyanlığın ilk mağara kilisesi Saint Pierre, Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar ve sayısız tarih mirasına sahiptir. Farklı kültürlerin farklılıklarıyla yaşadığı yerdir. İnsanların inançları, yaşantıları ile değil insan olma özelliği ile anıldığı yerdir” dedi.

“Sebze ihracatına en büyük katkı Hatay’dan”

Zengin mutfak kültürünün oluşmasında Hatay’ın sahip olduğu iklim özellikleri sayesinde gerçekleşen tarımsal üretimin ve özellikle yaş meyve ve sebze üretiminin katkısının önemine vurgu yapan Kavak, “Şehrimizde tarımsal üretim için en uygun iklim koşulları ile birlikte üretimin yüksek oranda yapıldığı 4 ova mevcuttur. Erzin, Arsuz ve Samandağ kıyı ovaları ile birlikte Amik ovası yılda 2 ve hatta 3 ürün verebilmektedir. Bunun sayesinde de 2017 verilerine göre yaş meyve ve sebze sektörünün genelinde ve sebzede ülke ihracatına en yüksek miktarı sağlayan şehir olmuştur. Hatay sadece sebze değil, meyve ve narenciye üretiminde de kalitesini ve potansiyelini ispatlamıştır” diyerek Hatay’ın tarım üretimindeki gücüne dikkat çekti.

Hatay’ın tanıtılmasına katkı sunanlara teşekkür

Hatay’ın çok üreten ama aynı zamanda kaliteli üreten bir coğrafya olduğunun altını çizen Ali Kavak, “Hatay’ın dünya genelinde tanınması bizleri ve tüm Hataylıları gururlandırmaktadır. Hatay çok kültürlü, çok toplumlu ve tarihi çok eski olan bir şehirdir. Hatay hoşgörüyle yaşayan, paylaşan ve üreten bir şehirdir. Hatay zengin kültürünü koruyarak ve geliştirerek üretmeye devam edecektir” diyerek, Hatay’ın hak ettiği değeri kazanmasında ve tanıtılmasında katkısı olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

 

 

 

Bir cevap yazın