2’nci yüzen LNG Gemisi Dörtyol’da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Norveç’in güney kıyısında bulunan Hoylandsbygda Limanı’ndan yola çıkarak Kocaeli Dilovası’nda bir limana yanaşan Türkiye’nin ilk sondaj gemisini ziyaret etti.

230 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğindeki geminin dünyadaki en son teknolojili ve gelişmiş sondaj gemilerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Albayrak, Türkiye kara sularına ulaşan ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi’nin (TPAO) envanterine katılan geminin büyük ve güçlü Türkiye’ye yakışır çok önemli bir gemi olduğunu söyledi.

Geminin iskeleye yanaşmasıyla birlikte hızlı bir hazırlık sürecinden sonra Akdeniz’deki ilk sondajını gerçekleştirmek için yola çıkacağını ifade eden Bakan Albayrak, “2017’de yenilenebilir enerji olarak güneş ve rüzgar alanında tarihi rekorlar gerçekleştirdik. Devreye alınan yenilenebilir enerji santralleri bakımından önemli bir yılı geride bıraktık. Türkiye’nin doğalgaz, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), yüzer LNG gemisi (FSRU) alanlarında önemli bir yılı geride bıraktık. Bir önceki yıl ilkini hayata geçirdiğimiz FSRU projemizin ikincisini, BOTAŞ vesilesiyle Hatay Dörtyol’a getirdik. Onun da testleri başladı. Dolayısıyla Türkiye’nin LNG kapasitesini 34 milyon metreküpten 118 milyon metreküpe arttırdığımız iki yılda… Tarihi rekorlar kırdığımız önemli bir yıl oldu. Temennim 2018’de başta milletimize, sonra da bakanlığımıza önemli adımların atılacağı bir yıl olur. Bu vesileyle herkesin yeni yılını kutluyorum” dedi.

Bir cevap yazın