Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu, ‘Talasemi Bölgesel Eğitim Toplantısı’nı Batman’da düzenlendi. 2017 yılı değerlendirmesi ve federasyonunu vizyon ve misyonunun iki gün boyunca anlatıldığı toplantıya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yurdanur Kılınç’ın yanısıra Prof. Dr. Zeynep Karakaş, Doç. Dr. Can Acıpayam, Prof. Dr. Serap Karaman, Doç. Dr. Yusuf Ziya Aral, Uzm. Dr. Ertan Sal ve Prof. Dr. Kıymet Aksoy’dan oluşan 11 akademisyen, talasemi hastaları ve aileleri katıldı.
Hastaların sorunlarını çözmeye yönelik yurtiçi ve dışında çalışmalar düzenlediklerini anlatan Burhan Kerimoğlu, ““Federasyonun kuruluş amacı Türkiye’ de Talasemi ve Hemoglobinopatiler konusunda kurulmuş olan dernekleri federasyon çatısı altında toplayarak; talasemili hastalarımızın sorunlarını çözmeye yönelik çalışmaları, birlik, beraberlik ve eşgüdüm içerisinde daha güçlü bir şekilde yürütmektir. Federasyon olarak bugüne kadar birçok sosyal organizasyonun içerisin yer alarak hasta ve hasta ailelerine yönelik 14 tane ulusal ve uluslararası talasemi gençlik kampı, hekimlere ve hastalara yönelik 6 talasemi yaz okulu, yine hekimler ve hastalara yönelik 1 uluslararası talasemi eğitim kongresi ve hasta aileleri programı, 17 tane bölgesel eğitim çalışması yaptık” derken, Talasemi’yi önlemede evlilik öncesi testlerin önemine dikkat çekti ve hedeflerinin Türkiye’de sıfır hasta doğumu olduğunun altını çizdi.
“Erken tanı önemli”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, Talasemi hastalığında erken tanının önemli olduğunu belirterek Kılınç, “Eskiden günümüzde iğneydi, şimdi ağızdan ilaçlarda çıktı. Dolayısıyla transpant oluşumu olsun olmasın düzgün tedavi olursa erken tanı tedavi korkulacak bir hastalık değil. Normal yaşamını sürdürebilir, iş bulabilir. Düzgün tedavi olmazsa doku organı hasarlanması olur. Siroza, şeker hastalığına, kalp hastalığına yol açabiliyor. Bütün ebeveynler çocuklarına dikkat etsin. İlk 6 ayda karnı şiş, karaciğer, dalak gibi organları büyükse ve soluksa mutlaka doktora gitsinler. Talasemi erken teşhisi çok önemlidir. Hastalıktan korkmayalım erken teşhis tedavi yöntemleriyle önleyelim. Bu hastalık 20-30 sene sonra inşallah gündemden kalkacak” diye konuştu.
“Talesemi testini mutlaka yaptırın”
Talasemi hastalığının taşıyıcılarının hasta çocuk sahibi olmaması için bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Ertan Sal ise, “Evlilik öncesi mutlaka Talasemi testi yapılması gerekiyor. Taşıyıcı olanların hasta çocuk sahibi olmamaları için bilinçlendirilmesi gerekir. Talasemi hastalığı ömür boyu süre gelen bir hastalıktır. Yakalanmış kişilerin kurtulmasının tek yolu kemik ilik naklidir. Sağlık Bakanlığımızın, Kızılay öncülüğünde başlattığı kök kemik iliği verici programlarına tüm halkımızın dahil olması gerekmekte. Ülke olarak hep beraber bu hastalığı yenmeliyiz” dedi.