Toz taşınımı ÇKD’nin gündeminde

Çevre Koruma Derneği (ÇKD) İskenderun Şube Başkanı Nermin Yıldırım Kara, iki gündür Hatay’ı etkisi altına alan toz taşınımı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüştü. Toz bulutlarının yaratmış olduğu hava kirliliğinin hayatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu konuda alınması gereken tedbirler ve önlemler hakkında fikir alışverişinde bulunan Kara, ayrıca ÇKD’ye gelen talep ve şikayetleri de iletti.
Yetkililere, İskenderun Hava Durumu İstasyonu’ndan aldığı hava kalitesi izleme kılavuz değerlerinin çok yüksek olduğunu aktaran Nermin Kara, genelde Suriye ve Sahra Çölü üzerinden gelen toz bulutlarının hava kirliliğinin yanısıra gıda ve su kirliliğine de neden olduğunu belirterek, tozun insan sağlığı üzerindeki zararlarına vurgu yaptı.
“Hava kirliliği tehlikeli boyutlarda”
İskenderun’daki hava kirliliğinin son bir ayda gözle görülür bir şekilde tehlikeli boyutlara ulaştığının altını ısrarla çizen ÇKD İskenderun Şube Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “Ulaşım, evlerin ısıtılması için kullanılan kömür ve fabrikaların bacalarından çıkan kirletici gazların neden olduğu hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Bu hususta vatandaşlarımızdan şikayet ve sorunların giderilmesi için talepler almaktayız. Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğü’nden ricamız; Mevcut hava kirliliğine evlerde ve işyerlerinde sobalarda kullanılan fosil yakıtların veya Suriye’de yaşanan savaştan kaynaklı herhangi bir kimyasal etkenin sebep olup olmadığı, sosyal yardımlaşma vakıflarınca dağıtılan kömürlerin kalitesi ile ilgili alınan numunelerden uygunluk durumlarının, sanayi tesislerinin emisyon raporlarının derneğimiz ile paylaşılması ve bu konuda yapmış olduğunuz çalışmalar hakkında tarafımıza bilgi verilmesidir” şeklinde konuştu.

 

Bir cevap yazın