Hem eşine destek oldu, hem de gastonomiye katkı sundu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, Gastronomi şehri Hatay’ın zeytinyağının tanıtılması için destek verdi. ‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ sözünü kendisine tam anlamıyla yakıştıran Nazan Savaş, Hatay’ın bereketli topraklarından özenle toplanan zeytinlerin sofraları zenginleştiren zeytinyağına dönüşümü için hazırlanan videoda yeraldı. Altınözü’ne bağlı Karbeyaz’a giderek, ilçenin en büyük hazinesi olan zeytinin hasadı ile kameraların karşısına geçen Nazan Savaş, hem zeytinyağını, hem Altınözü’nü tanıttı, hem de eşi Lütfü Savaş’ın Hatay’ı tanıtma mücadelesine katkı sundu.

“Karın beyazı, zeytinin gözü Altınözü’nde”

Zeytinin zeytinyağına dönüşüm yolculuğu için hazırlanan videoda köylülerle birlikte zeytin toplayan Nazan Savaş, “Karın beyazı, zeytinin gözü Altınözü’ndeyiz. Doğa harika burada.. Altınözü ve çevresindeki köyler zeytinliklerle dolu. Zeytin toplama mevsimi şuanda. Zeytin toplaması ve zeytinyağı yapımını işleyişini göreceğiz. 2017 yılında Hatay UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’nda gastronomi alanında dünya şehri seçildi. Bu çerçevede de biz doğal besin ürünlerimizi ve gastronomiyle ilgili faaliyetlerimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Zeytin, önemli bir ürün ilimizde. Zeytin dalı barışın simgesidir. Zeytin ise hem sofralarımızı süslüyor, zeytinyağı ile de sofralarımıza lezzet katıyor. Zeytin çekirdeğinden elde edilen Pirina ile de ısınıyoruz, enerji elde ediyoruz” dedi.

 Zeytinden, dumansız yeşil enerji

Yağıyla, sabunuyla, zeytiniyle özel ve değerli olan zeytinin zeytinyağına dönüşürken kullanılan teknolojileri de anlatan zeytinyağı işletmecisi de, “100 yıldır halhali tabiriyle bulunan zeytinimiz çok değerli. 3 kilo tohumdan 1 kilo zeytinyağı elde edebiliriz. Bunun için burada çıkan zeytin ve zeytinyağı çok önemli. Son teknolojilerle, bilgisayarlı otomasyon sistemiyle natürel dediğimiz sıkımla zeytinyağı üretiyoruz. Baştan sona hiç el değmeden, hijyenik bir yöntemle ve soğuk yıkamayla kazanlara alınan zeytin 25 derece ısıyla yapılmaktadır. Pirinasını ise dumansız yeşil enerji olarak tanımlıyoruz. Yoğun tempo içerisinde, büyük işlere imza atarak Gastronomi şehri ilan edilmemizde de çok büyük katkısı olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın