İSTE öğrencilerinden İSDEMİR’de keşif

Sanayi ve üretim ile iç içe olmayı ilke edinen İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), öğrencilerine sanayi kuruluşları ile olan bilgi alışverişi ve transferleri kapsamında teknik gezilerde düzenliyor. Bu bağlamda İSDEMİR A.Ş.’ye düzenlenen teknik gezide İSTE Güç ve Enerji Topluluğu (IEEE PES) öğrencileri, hem demirin toz cevherinden çelik bobine uzanan yolculuğuna şahit oldu, hem de bilgilerini ve mesleki kariyerlerini geliştirdi.

İSTE, İSDEMİR ve IEEE işbirliği!

Ülkemizdeki üç entegre demir-çelik fabrikasından biri olan, hem de Türkiye’de yassı ve uzun çelik üreten tek entegre demir-çelik fabrikası olan İSDEMİR A.Ş.’ye yapılan teknik gezide, öğrenciler tüm iş güvenliği önlemleri alındıktan sonra fabrika sahasının neredeyse tamamı araçla gezdi.

Daha sonra yüksek fırın kumanda odası ve sıcak haddehane hattının incelendiği gezide, toz demir cevherinin, sırasıyla sinter, sıvı ham demir, kok gazı, sıvı çelik, 225 mm slab ve son olarak 1200ºC’de haddeleme ile yassı sıcak ürün-bobin üretimine kadar olan proses işlemlerini birebir gözlemleme fırsatı bulundu. Kendileri için bu aşamaları direkt olarak gözlemleme imkânı bulmanın büyük bir kazanç olduğunu ifade eden İSTE öğrencileri, sanayinin kalbi olan İskenderun’da okumanın da, üretim, inovasyon ve teknolojik gelişime büyük önem veren İskenderun Teknik Üniversitesi’nde öğrenci olmanın da büyük bir ayrıcalık olduğunu ifade etti.

İSTE Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Selva Bal, teknik gezi süresince İSDEMİR fabrika sahasını detaylıca tanıtan Kurumsal İletişim Uzmanı Zeynep Erzenci Ceyhan’a, 4. yüksek fırın kumanda odasında fırının kontrolünün nasıl sağlandığını anlatan mühendis ve teknik personele, sıcak haddehane tesisinde hattın tamamını ekibe gezdiren Metalürji Mühendisi Tuğrul Uysal’a tüm ilgi ve emeklerinden dolayı teşekkür etti.

 

Bir cevap yazın