Zeytin Müzemiz olduğundan haberiniz var mı?

Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, ilçenin en büyük hazinesi olan zeytininin tanıtımını yapmak ve sürekliliğini sağlamak için yoğun bir çaba sarfediyor. İlçedeki yaklaşık 300 yıllık zeytinyağı sıkma atölyesini yapılan restorasyonla Zeytin Müzesi olarak geçtiğimiz ay hizmete açan Kaymakam Uygur, belediye ile birlikte Yerel Zeytin Fidanı Üretim Tesisini hayata geçirmek için de arazi tespiti yapmasının yanısıra, Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı belgeselinin çekilmesi için de her türlü katkıyı sunuyor.

Yağıyla, sabunuyla, meyvesiyle, yaprağıyla özel bir bitki olan zeytinin, bakımından, meyvesinin toplanmasına, yağının çıkarılmasından, sabun yapımına kadar kullanılan teknolojileri de anlatacak olan belgeselin tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Kaymakam Uygur, “Hatay ilinde zeytinciliğin en yoğun yapıldığı ilçe Altınözü’dür. Aynı zamanda dünyanın en erken zeytin hasadı da Altınözü’nde yapılmaktadır. Zeytin hasadını yaparken de geleneksel hasat yöntemleri ve modern hasat yöntemlerini tanıtım belgeseli ile Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı’nı tanıtmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Dünyanın ilk hasadı Altınözü’nde

Yunushan Şehit Çetin Yavuz İlkokulu ve Merkez Anaokulu’ndan gelen öğrencilerle Tokaçlı Zeytin Müzesi’ni gezen Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, ilçede her doğan çocuğa bir zeytin ağacı hediye edildiğini belirterek, “Altınözü; tarıma elverişli topraklarının yüzde 52’si zeytin ağaçlarıyla kaplı bir zeytin ilçesi. Altınözü’nde doğan her çocuğa burada aileleri bir zeytin ağacı hediye ederler, çocuklar da zeytin ağacıyla beraber büyürler. Zeytin buradaki insanların yaşamının her alanında var. 10 aylık bir çalışma sonrası bu müzeyi kurduk. Buraya ziyaretçi geldiği zaman hem görsellerle beraber zeytinin Anadolu’daki serüvenini görsellerde görüyor” diyerek, zeytinin bölge için önemine dikkat çekti.

Bir cevap yazın