Ekonomide zirve için ‘AB’ umudu

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO) Kasım Ayı Olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Servet Ugutmen başkanlığında gerçekleşen toplantıda, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, ekonomik verilerle ilgili önemli tespitlerini paylaştı.

Yılmaz, ekonomik istikrarın sağlanması, işgücü kalitesinin yükseltilmesi, katma değerli ürün üretiminin yaygınlaştırılması, yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesi ile istihdamın artırılması hedefiyle açıklanan 2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programa göre ekonomik büyümenin her yıl yüzde 5,5 olarak hedeflendiğini anımsattı.

Dünya ekonomisine yönelik analizlerin de yapıldığı Orta Vadeli Program’da 2016 yılının ikinci yarısından sonra toparlanma sürecine giren küresel ekonomik faaliyetlerin özellikle gelişmiş ülkelerde büyüme trendinde olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Programda, dünya ticaret hacminin 2017 yılsonunda  yüzde 4, 2018 yılında ise yüzde 3,9 oranında artmasının beklendiği de ifade edilmektedir. Ancak, 2018-2020 Orta Vadeli Program’da ortaya konan çerçevede oldukça iyimser değerlendirmelerin yapıldığını ve gerçekleşmesi zor beklentilerin yer aldığını düşünmekteyiz. Orta Vadeli Program’ın hazırlık aşamasında, döviz kurları iyimser oranlarla hesaplanmış, ülkemizde ihracat artışının ithalat artışından daha fazla gerçekleşeceği öngörülmüş ve program jeopolitik risklerin azalacağı tahmin edilerek hazırlanmıştır. Belirlenen tüm bu hedeflerin hayata geçirilebilmesi için, en büyük finansman ve ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin düzeltilmesi büyük önem taşımaktadır. Önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkileri canlandırıcı adımlar atılacağını umuyoruz” dedi.

İTSO Başkanı Yılmaz, bölgenin ticari hayatına ilişkin durağan günler yaşandığına ve piyasada sağlıklı para akışı sağlanamadığına vurgu yaparken, bölgenin iktisadi potansiyelini hayata geçirebilmek için yapılması gerekenlere herkesin katkı sağlamasını beklediğini ifade etti.

Bir cevap yazın