EXPO, Hatay’ın yüzakı olacak!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ı marka değerleriyle ön plana çıkaracak olan EXPO ve HADO ile ilgili çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi. Tv35’de Senem Gökdağ’ın hazırlayıp sunduğu Haber Aktif programının konuğu olan Başkan Savaş, Hatay’ı turizm ve ticaret kenti olarak geleceğe taşımak istediklerini belirtirken, korona salgını dolayısıyla Nisan 2021’de ev sahipliği yapacakları EXPO için herhangi bir tarih ötelemenin söz konusu olmadığını ifade etti.

EXPO’dan yüzümüzün akıyla çıkacağız

EXPO’yu başarıyla tamamlamak için cansiperane çalıştıklarını anlatan Başkan Savaş, “2021 Nisan ayında başlayacak EXPO için yönetim kurulu tarihi ötelemezse, biz öteleme talep etmedik, etmeyeceğiz de. Medeniyetler Bahçesi temasıyla aldığımız EXPO için  iki alan kullanacağız. Antakya Defne’nin üzerinde 319 dönümlük bir yerimiz var.  İskenderun Arsuz bölgesindeki 170 dönümün 100 dönümünü kullanacağımız bir alanımız var. İki ayrı noktada yapacağımız EXPO alanlarında Hatay’ın endemik ve aromatik bitkileri, kültür merkezi, gastronomi alanları, dikey tarım uygulamaları, çiçeklerimiz olacak. Ayrıca bunların dışında Hatay’da battı çıktı yaparken Uğur Mumcu Bulvarı’nda  5. yüzyıla ait, Bizanslılar tarafından yapılmış çok güzel bir kilise bulduk. Dünyanın en önemli 3 kilisesinden biri olduğu söyleniyor. Bununla birlikte mozaik ve eserler bulduk. Tarihin izini taşıyan bu eserleri 15 dönüm içerisinde bir arkeoparkta sergileyeceğiz. Sergi alanlarında ayrıca 13 ayrı medeniyet yaşamış ilimizi anlatan 3 dönüm içerisinde mozaik bir tablo yapıyoruz. İpekyolu, Baharat yolu ve Hac yolu buradan geçiyor. Gastronomi şehri olan 36 şehir var. İskenderun EXPO’sunda  bu şehirlerin yemekleri, dünya mutfağı ve bahçeleriyle tanışacaklar. Antakya EXPO’suna gelenler Hatay mutfağıyla tanışacaklar. EXPO için can siperhane çalışıyoruz. Yüzümüzün akıyla çıkmak istiyoruz.  Hemşerilerimiz, buraya gelenler, siyasetçiler ve tüm kesimlerle güzelliği ve birlikteliği yaşamak istiyoruz” dedi.

HADO’da ihale süreci

Hatay’ı deniz yoluyla dünyaya bağlayacak olan HADO’nun ihalesine çıktıklarını söyleyen Başkan Lütfü Savaş, “ Hado ile Ortadoğu ve Kıbrıs olmak üzere Hatay’ın ticaretine katkı sunması ve vatandaşlarımızın deniz yoluyla rahat gidip – gelmesini bekliyoruz. İhalesine çıktık. Yakın zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Bir cevap yazın