Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, medeniyet şehri Hatay’da Vali Rahmi Doğan’ı makamında ziyaret etti. ‘Türk Mutfağı Yılı’ çerçevesinde Hatay’a düzenlediği ziyarette, Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Ersoy, UNESCO’dan tescilli 3 şehrin bulunduğunu bunlardan birinin Gaziantep, ikincisi Hatay, üçüncüsünün de Afyonkarahisar olduğunu ifade etti.
Gastronomi ve Türk mutfağı diye bakıldığında sadece lezzetin algılanmaması gerektiğini vurgulayan Ersoy, “Basın mensuplarımızla Hatay’a bir ziyaret düzenledik. Buranın tescilli ürünleri var. Hem vekillerimiz hem belediye başkanlarımızla buradaki tescilli ürün sayısını nasıl arttırabiliriz, buranın mutfağını daha çok nasıl tanıtırız bunlarla ilgili görüşmeler yapıyoruz” dedi.
Türkiye’nin gastronomi gelirinin, konaklama kazanımının yarısı kadar olduğunu, bunların eşit olması gerektiğini ifade eden Bakan Ersoy, “Türk mutfağından ve gastronomiden bir gelir elde etmek istiyorsanız bunun dörtlü bir bacağı var. Önce ürün tedariğinin, malzeme tedariğinin markalaşması ve standardize edilmesi gerekiyor. Daha sonrasında nitelikli şefler ön plana çıkıyor tabii ki o lezzeti vermek açısından. Sonra bunların sunulacağı mutfaklar ve bununla birlikte de ortamın oluşması gerekiyor. Bu dördünü bir araya getirdiğiniz zaman gastronomiyi bir ekonomiye çevirebiliyorsunuz, bir gelir elde ediyorsunuz. Bu bağlamda Türkiye’nin daha katetmesi gereken yol var” dedi.
Ziyaret, daha sonra basına kapalı devam etti.