Vali Doğan, ‘Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum’ çalıştayında

Hatay Valisi Rahmi Doğan, İçişleri Bakan Yardımcıları İsmail Çataklı ve Tayyip Sabri Erdil’in de katılımıyla Adana’da düzenlenen Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları Akdeniz Bölge toplantısına katıldı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen çalıştayda, Akdeniz illerindeki sosyal uyuma yönelik faaliyetler, bu konularda karşılaşılan güçlükler ve sosyal uyum politikaları noktasında çözüm önerilerinin yanısıra, güvenlik politikaları masaya yatırılacak.

Göç yönetiminin ilgili paydaşları ile Akdeniz Bölgesi’ndeki illerin valileri ve diğer ilgililerin de katıldığı çalıştayın önemini anlatan Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, “Suriye krizi çözülse, Suriyelilerin tamamı yerlerine dönse de yine önümüzdeki dönemde sayıları faklı olsa da daha farklı göç hareketlerine muhattap olacağız. Bu sebeple, bununla ilgili çok sağlam bir göç yönetimi inşa etme gayretindeyiz. Şu anda dünya genelinde 270 milyondan fazla göçmenin olduğunu, 70 milyonunun zorla yerinden edilmiş göçmenlerden oluştuğunu, 70 milyonunun da mülteci olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Türkiye’nin 2011’den bu yana yoğun bir göç hareketiyle karşılaştığını ifade eden Ayaz, “2011’den bu yana çok önemli bir sınav verdik. Bu işi gayet iyi başardığımızı, kurum ve kuruluşlarımızın büyük katkısı olduğunu, en büyük teşekkürü de toplumumuza etmek gerektiğini ifade etmek istiyorum. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak da önümüzdeki dönemde, güvenlik ve insan hakları dengesinden ödün vermeden, ülkemizde bulunan göçmenlerin ülkemizde geçirdikleri süre içerisinde toplumumuza, kurallarımıza, kaidelerimize uyarak, bir uyum içerisinde yaşamalarının gayretiyle yeni programlar uygulamaya sokmuş bulunmaktayız. Bu çalıştay da bunlardan birisi” şeklinde konuştu.

Dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülkeyiz!

BMMYK (UNHCR) Türkiye Temsilci Vekili Giulia Ricciarelli Ranavat ise dünyadaki mültecilerin yüzde 63’ünden fazlasına sadece 10 ülkenin ev sahipliği yaptığını belirterek, “”Türkiye 4 milyon mülteci ve sığınmacıyla ‘dünyada en fazla mülteci barındıran ülke’ konumunda olmayı sürdürüyor. Türkiye, ülkeye gelen mülteci ve sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için gereken çaba gösterme geleneğini uzun süredir devam ettirmektedir. Suriyelilere ev sahipliğinden dolayı Türkiye’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Gün boyu devam edecek olan çalıştayda, Türkiye’nin Göç Yönetimi, Geçmişten Günümüze Suriye Krizi ve İnsani Yardımlar, Göç ve Güvenlik, Sosyal Uyumda Belediyeler ile Sivil Toplumun Rolü ve Yerel Düzeyde Yapılan İş Birlikleri, Yürütülen Uyum Faliyetleri, Sosyal Gerilim Olayları ve İzleme konuları da ele alınacak.

Bir cevap yazın