Soğukoluk’ta ağaçlar yeniden kök salacak!

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, yangın komuta aracını tanıttığı basın toplantısında, Hatay’da son yılların en büyük orman yangınının yaşandığı Soğukoluk Yaylası’nın yeniden ağaçlandırıldığını söyledi. Sorumluluk sahası içerisinde yanan bölgeleri eski haline getirmek için çalıştıklarını söyleyen Altındaş, bölgenin eski haline gelmesi için yaklaşık 50 yıl geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş, Soğukoluk Yaylası’nda yaptığı açıklamada 2018 Eylül ayında ormanlık alanda çıkan yangından sonraki süreçte bölgede 1 ton 200 kilo, kızılçam tohumu ekimi yaptıklarını söyledi. 

Yangından zarar gören ağaçların kesilerek ihaleyle satışa sunulduğunu ve gelirinin de devletin kasasına aktarıldığını belirten Altındaş, “Yangın söndükten sonra, aynı yıl içerisinde yanan alanları yeniden ağaçlandırıyoruz. Bir yer yandığı zaman ‘Villa yapılacak, otel yapılacak, fabrika yapılacak’ gibi gündemler oluşuyor. Ama yanan ormanlık alana hiç bir şey yapılmasına izin vermiyoruz tekrar ağaçlandırıyoruz. Bu bölgenin eski haline gelmesi 50 belki de 60 yıl sürecek. Çünkü, orman ağaçları yavaş büyüyen ağaçlardır” dedi.

Altındaş, orman yangınlarında ekiplerin can güvenliği ve yangının kontrollü söndürülmesi işlemlerinde kullanılan Yangın komuta aracı sayesinde, yangın söndürme ekiplerinin araç takip sistemleri sayesinde yangını daha kontrollü söndürebileceğini ifade etti.

Ötencay Mahallesi’nde Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Gelir Getirici Tür Ağaçlandırması Projesi kapsamında ağaçlandırma yapılan alanları gezen Bölge Müdürü Alparslan Altındaş, Hatay’da Gelir Getirici Tür Ağaçlandırması Projesi kapsamında toplam olarak son 3 yılda bin 331 dekar sahada 37 bin 560 farklı türlerde fidan dikimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Bir cevap yazın