Obezite için adım at, sağlığına yatırım yap!

İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü kurmuş olduğu stantta, vatandaşları bu kez obeziteye karşı bilgilendirdi. İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkı’nda ‘Hareketli yaşa, sağlıklı beslen, kaliteyi yakala’ sloganı adı altında gerçekleşen etkinlikte, vatandaşlara sağlıklı yaşam için günde en az 30 dakika yürünmesi gerektiğinin altı çizildi.

İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzman Doktoru Ömer Alışkın, dağıttığı broşürler ve yaptıkları testlerle vatandaşlara obezite ile ilgili detaylı bilgiler aktarırken, obezitenin günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğine dikkat çekti.

Obezitenin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ‘Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi’ olarak tanımlandığını belirten Alışkın, “İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak doktor, fizyoterapist ve sağlık meslek lisesi öğrencileri tarafından vatandaşlarımızın boy kilo ölçümleri yapılarak vücut kitle indekslerini hesaplıyor, bel çevreleri ölçülerek obezite ve kardiyovasküler hastalık risklerine bakıyoruz. Kısa bir anketle beslenme durumlarını sorguladığımız fazla kilolu kişileri uzman hekim ve diyetisyene başvurmalarını öneriyoruz. Obezite, tüm toplumlarda çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur ve giderek küresel bir epidemi halini almaktadır. Türkiye’de erişkinlerde fazla kiloluluk %34.8, obezite %30 olarak bulunmuştur. Yani 3 kişiden 1’i fazla kilolu ve 3 kişiden 1’i obez yani şişmandır. Ülkemiz verilerine göre ilkokul 2. Sınıf öğrencilerde; fazla kiloluluk %14.6, obezite %9.9 olarak bulunmuştur. Obezite pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bunlar diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, bazı kanser türleri, böbrek yetmezliği, kas iskelet sistemiz rahatsızlıkları, ruhsal sorunlar gibi… Obezitenin tedavisinde yeterli ve dengeli beslenme, günde en az 30 dk tempolu yürüyüş, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmak, gerekiyorsa sağlık çalışanlarından, doktor, diyetisyen destek almak önemli ve gereklidir” dedi.

Bir cevap yazın