Hatay İl Sağlık Müdür Vekili Ümit Mutlu Tiryaki, ‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ dolayısı ile yaptığı açıklamada, ülkede diyabetin görülme oranının beklenenin çok üstünde arttığını söyledi.
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, pankreasın, kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülini yeterli üretemediği ya da üretilen insülinin kullanımında bozukluk sonucu oluşan kandaki şeker düzeyinin yükselmesiyle gelişen kronik bir hastalık olduğunu belirten Tiryaki, kanda şekerin artmasının zehir etkisi yarattığını ve vücudun tüm hücrelerini tahrip ettiğini ifade etti.
“50 yaş üstü her 4 kişiden biri diyabet hastası”
Diyabetin kontrol edilememesi halinde ciddi organ hasarlarına yol açıp ömrü kısalttığını söyleyen Ümit Mutlu Tiryaki, “Diyabet dünya üzerinde en yaygın görülen hastalıklardan biridir. Ülkemizde diyabet görülme oranı beklenenin çok üstünde artmaktadır. Özellikle hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranında artış, fiziksel aktivite de azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan diyabetli birey sayısı her geçen gün artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin etmiş, ancak 2030 için tahmin edilen bu değer 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Türk Diyabet Vakfı ise 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin, 50 yaş üstü her 4 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu belirtiyor” dedi.
“Yasak ya da kötü besin yoktur”
Şeker hastası adayı olup olunmadığını anlamanın çok zor olmadığını belirten Tiryaki, “Eğer çok su içiyorsanız, çok idrara çıkıyorsanız, ağız kuruluğu, iştah fazlalığı, halsizlik gibi şikâyetleriniz varsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Öğün saatlerini belli bir düzene oturtmak, bol miktarda sebze, meyve ve baklagiller tüketmek en temel kurallardır. Şeker hastası olmanız tatlıları hayatınızdan tamamen çıkarmanız anlamına gelmez. Tatlı alternatifi olarak; tatlandırıcılarla hazırlanmış sütlü tatlılar ya da light bisküviler tercih edilmelidir. Yasak ya da kötü besin yoktur. Önemli olan tüketilen miktar, yeme zamanı, şekli ve pişirme yöntemidir. Beyazlaştırılmış ve basit şeker içeren gıdalardan; hem diyabetlilerin, hem de beslenmesine önem veren tüm yetişkinlerin uzak durmaları gerekir. Bu nedenle saflaştırılmış besinlerden çok tam tahıllı ürünleri, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagilleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Bunun yanında egzersiz de şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcıdır. Daha kaliteli ve daha uzun bir yaşam sürmeniz için diyet ve egzersizi bir yaşam tarzı haline getirmek gerekir” diye konuştu.