Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen, Gıda ve Yem Şubesi ekipleri ile birlikte il genelinde pekmez ve nar ekşisi üretimi yapan işletmelerde denetim yaptı.
Türkmen ve beraberindeki heyet, denetimler kapsamında iş yeri hijyeni, personel hijyeni ve üretim alanlarının genel durumunu kontrol ederek, yüksek ısıda oluşabilen ve bu tür ürünlerde sıkça rastlanan bir bulaşan olan HMF (Hidroksimetilfurfural) hakkında bilgilendirmeler yaptı.
Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen, HMF’nin şekerlerin yüksek ısıya maruz kalması sonucu oluşan zaralı bir madde olduğunu belirterek, “HMF, bal, reçel, pekmez, nar ekşisi meyve suyu ve bisküvi gibi ürünlerde bulunabilir. Şeker ısıya maruz kalınca “karamelleşme” veya “Maillard reaksiyonu” denilen bir tepki olur ve HMF ortaya çıkar. Bu da gıdanın fazla ısındığını ya da uzun süre beklediğini gösterir. Fazla miktarda HMF oluşması, ürünün kalitesini düşürür. Ayrıca çok yüksek miktarlarda alımı sağlığa zararlı olabilir. Bu nedenle, üreticilerimize gıdaları çok yüksek sıcaklıklarda tutmamalarını ve saklama koşullarına dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
Denetimlerde ayrıca, üreticilere ‘İyi Üretim Uygulamaları’ ile HMF oluşumunun nasıl azaltılabileceği anlatan bilgilendirici el broşürleri dağıtıldı.