Defne’den Samandağ’a Dev Tünel projesi tam gaz!

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 3 ilçeyi kapsayan ve 11,2 kilometre uzunluğundaki Türkiye’nin en büyük atık su tüneli inşasının sürdüğü Defne Büyükçat mevkiindeki çalışmaları yerinde inceledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İLBANK, Emlak Konut GYO ile Hatay Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde inşaedilen “Hatay Atık Su Tüneli” projesi kapsamında Defne ilçesi Büyükçat Mahallesi’nde yürütülen denetleyen Vali Masatlı, Defne’de başlayan, Antakya merkez ve Samandağ’ı da içine alan hat boyunca 11.2 kilometre uzunluğunda, 5.6 metre çapındaki  tünelin 180 bin metreküp kapasiteli olduğunu belirtti.

Projede çalışmaların sürdüğünü dile getiren Vali Masatlı, “Yerin 20 metre altından geçen tünelimizde, doğal eğimle birlikte herhangi bir enerji maliyeti olmadan Antakya ve Defne ilçelerimizin atık suları bir havzada toplanacaktır. Oluşturulacak biyolojik arıtma tesisiyle bu sular arıtılacak ve özellikle tarımsal üretimde kullanılacak hale getirilecektir. 180 bin metreküp kapasiteli ileri biyolojik atık su arıtma tesisinin tamamlanmasıyla Hatay’ın kanalizasyon sorunu çözüme kavuşacak, depremlerin öncesinden beridir süregelen Asi Nehri’ndeki kirliliğe de çözüm olacaktır. Hiçbir kanalizasyon hattı nehre akmayacağı için Asi Nehrimiz tertemiz kalacaktır” dedi.

Masatlı, projenin kentin kanalizasyon sorununa da kalıcı çözüm sağlayacağını belirtirken, projenin 2026’nın nisan ayında tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.