Yılın ahisi çırak bulamamaktan dertli!

Türkiye’de yılın AHİ’si seçilen Antakyalı fanus ve tenekecilik ustası Mustafa Gürler, yetiştirecek çırak bulamadığı için mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

6 şubat depreminde oğlu, gelini ve torunun yanı sıra çok sayıda yakınını kaybeden Gürler, yaşanan zorlu sürece rağmen Hatay’ı terk etmediğini ifade etti.

Depreme, ilerleyen yaşına ve teknolojik gelişmelere rağmen mesleğini 70 yıldır sürdürdüğünü belirten Gürler, babasının tarihi Uzun Çarşı’daki atölyesinde 7 yaşında çıraklığa başladığını ve aynı yerde de mesleğine devam ettiğini anlattı.

Tenekeciliğin kentteki son temsilcilerinden olan Gürler, Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğince Hatay’da ve Türkiye’de de  “Yılın Ahisi” seçilmekten gurur duyduğunu belirtirken, çırak bulamamaktan yakındı ve zanaatının yok olmasından endişe ettiğini vurguladı.

70 yıldır yolunu tuttuğu atölyesinde sacı işleyip çay tepsisi, kova, tatlı kalıbı, huni ve kürek gibi gereçler ürettiğini ve baba mesleğini  severek sürdürdüğünü ifade eden Gürler, “Geçimimi yaptığım ürünlerin kazancıyla sağlıyorum. Babamdan mesleği öğrendiğim 8 metrekarelik dükkan sayesinde yuva kurdum, 4 çocuğumu okuttum, evlendirdim. Müşterilerimin memnuniyeti için çabalıyorum. İşlerini yaptığım müşterilerin güler yüzü bana haz veriyor. Önemli olan para değil müşterilerimi memnun etmek” diye konuştu.

Gürler, 6 Şubat 2023’teki depremlerde oğlunu, gelinini ve torununu kaybettiğini, eşinin de yaralandığını ifade ederek, “Depremden sonra şehrimi terk etmedim. Antakya halkına hizmet vermek bana mutluluk veriyor. Çarşıdaki esnaf arkadaşlarımı arayıp ‘Gelin iş yerlerinizi açın, şehrimizi kalkındırmamız lazım’ dedim. Sonrasında bazı arkadaşlar dükkanını açmaya başladı” dedi.

Mustafa Gürler’e Hatay’da yılın ahisi ödülünü Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Türkiye’de yılın ahisi  plaketini de Kırşehir’de düzenlenen törende Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den aldı.