Ulu Camii restorasyonunda Bursa’dan geri adım!

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Mehmet Öntürk, yerel seçimde AK Parti’den CHP’ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Antakya’daki 752 yıllık Ulu Camii’nin yapımını durdurmasına tepki gösterdi. Büyükşehir belediyesinden, asrın felaketini yaşayan Hatay’da bir eseri ayağa kaldırmalarını beklediğini, ancak ilgili belediyeden cevap dahi alamadıklarını söyleyen Başkan Öntürk, “Hiç sorun değil, onu da biz yaparız!” dedi.

Ulu Cami ile ilgili olarak Bursa Büyükşehir Belediyesinin el değiştirmesiyle projenin durduğunu, ancak Habib-i Neccar Camisi’nde Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Başkan Öntürk, “İçerisinde havranın, kilisenin ve caminin birarada olduğu, Antakya’nın simgesi tarihi camimizin yapımını seçimden önce Bursa Büyükşehir Belediyesi (BBB) üstlenmişti. Ancak seçimlerden sonra Cumhuriyet Halk Partisine (CHP) geçen belediye maalesef artık bizlere cevap dahi vermiyor. Verilen sözü tutmalarını, Hatay’ımızda bir eseri ayağa kaldırmalarını beklerdik. Ben bunu partizanca söylemiyorum. Bir söz verildi. Belediyeler devlette kurumsaldır. Diğer tarafta Konya Büyükşehir Belediyesi işini yürütürken Bursa Büyükşehir Belediyesinin de bugün bu işi yürütmesi lazım. Yürütemiyorsa kendimiz yapmak zorundayız. Yaparsa seviniriz. Hatay’da Bursa Belediyesinin bir eseri olur. Bir camimizi ayağa kaldırmış olur. Yapmazsa da kamuoyunun takdirine diyeceğiz. Hiç sorun değil, 300 bin konutu Hatay’da üreten, 171 tarihi eseri ayağa kaldıran irade Ulu Cami’yi de yapar. Onu da biz yapacağız inşallah” dedi.

Öntürk, 6 Şubat’tan sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Ulu Cami için bir kontrat yapıldığını, ancak bu süreçte herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini vurgularken, “Ulu Camimiz, tam meydanın en güzel yerinde, hâlâ enkaz halinde. Sayın Valimiz gerekli görüşmeleri yaptı. Eğer başlayacaksanız bilgi verin, dedik. Bugün itibariyle son noktayı koyuyoruz. Hatay olarak kendi kendimize yeteriz, hiç problem yok” şeklinde konuştu.