Emlakbank 1. Etap Konutları’nda soruşturma tamamlandı

Antakya’da 6 Şubat 2023’teki depremde 169 kişinin hayatını kaybettiği Emlakbank 1. Etap Konutları’nın yıkılmasına ilişkin gözaltına alınan 4 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Cebrail Mahallesi’ndeki Emlakbank 1. Etap Konutları’nın 7’şer katlı 6 blokunun depremde yıkılması sonucu 169 kişinin ölmesiyle ilgili Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma tamamlandı.

Tutuklu sanık Mehmet Özat, firari sanık Abdullah Aytaç K, tutuksuz sanıklar Erten E. ve Mehmet İhsan A’nın “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsinin istendiği iddianame, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, inşasına 1994’te başlanılan ve 1996’da tamamlanan Emlakbank 1. Etap Konutları’nın yıkılan bloklarına ait bir yapı ruhsatı, statik proje, hesap raporu ve zemin etüt bilgisi bulunmadığı belirtildi.

İddianamede ifadesine yer verilen tutuklu sanık Mehmet Özat, yapıların müteahhidinin kendisi olmadığını ileri sürdü.

Tutuksuz sanık Erten E. ise yıkılan blokların müteahhitliğini Nurettin M’nin üstlendiğini, kendisinin, Nurettin M’ye ait inşaat şirketinden yüzde 20 hisse alarak finansman desteği sağladığını, herhangi bir mühendisliği olmadığı için konutların yapımında teknik bir görev almadığını ileri sürdü.

Tutuksuz sanık Mehmet İhsan A. da konutların müteahhitliğini Nurettin M’nin yaptığını, kendisinin herhangi bir görev almadığını ve suçsuz olduğunu iddia etti.

İddianamede, hayatını kaybeden Nurettin M. hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildiği belirtildi.

Mehmet Özat, depremde ailesinden 9 kişiyi kaybeden Sinem Boyacı tarafından 10 Kasım 2023’te Ankara’daki bir alışveriş merkezinin açık otoparkında beklerken görülmüştü. Özat, Boyacı’nın ihbarı üzerine gözaltına alınmış ve çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.