Vakıflı’daki Meryem Ana Kilisesi yeniden açıldı

Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II Maşalyan;  “Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı’ dolayısıyla,  geldiği Hatay’da 6 Şubat 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremde hasar gören Samandağ Vakıflı Köy Meryem Ana Ermeni Kilisesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Hem bayram coşkusu hem de kilisenin açılışını köy halkı ile birlikte kutlayan Sahak Maaşalyan’a, İngiltere’nin Ruhani Lideri Episkopos  Hovagim Manukyan, Kıdemli Peder Dırtat Uzunyan, Hatay Kiliseleri Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan, Kıdemli Okuyucular Gazar Sabuncu, Sarven Bıçakçı, İskenderun ve Vakıflı Köy Ermeni Kiliseleri Yönetim Kurulu Başkanları Yusuf Tabaş ve Cem Çapar eşlik etti.

“Acılı ve zor günlerden geçtiniz”

Köy halkı tarafından davul zurnalar eşliğinde karşılanarak deprem sonrası tamiri yapılarak yepyeni bir görünüme kavuşan Samandağ Vakıflı Köy Meryem Ana Ermeni Kilisesi’ni ziyaret edip burada köy halkına seslenen Maşalyan, “Acılı ve sıkıntılı günlerden sonra hep beraber çifte bayram yaşayacağız. Hem Asdvadzadzin Bayramını kutlayacağız hem de kilisemizin açılışını yapacağız. Bir yıllık tamiratın ardından kilisemize girdiğimizde içimiz açıldı. Patrikhanemizin girişimleri, yurt dışından bulduğumuz kaynaklar ve İstanbullu hayırseverlerin yardımlarıyla kilisemizi eski haline getirdik. Umarım bu kilisede başlayan bu olumlu hava ve bereket sizlerin evlerine ve sofralarına da ulaşır. Eğer siz burada olursanız biz burada olursak her zaman bir umut olacaktır. İman umut ve sevgi Hıristiyanlığımızın üç temel direği. Bunlara sarıldığımız da o zaman bizim hiçbir şeyden korkumuz kalmaz. Tanrımız bizimle beraber. Dualarımız ona. Ayrıca sizleri bu zor zamanlarda yalnız bırakmayan Der Avedisi de tebrik ediyorum. Derhayrımıza gıcır gıcır yepyeni bir kilise veriyoruz. Biliyoruz ki sen cemaatini seviyorsun önem veriyorsun, hizmet ediyorsun. Hayatını bu cemaate adadın. Eminim köylü kardeşlerimizle beraber çok güzel günlere yelken açacaksınız” dedi.

“Kilisenize girin ve tanrınızla buluşun”

Yapılan konuşmanın ardından Vakıflı Köy Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi’nin açılış töreni yapılan ayinle gerçekleşti.Kilise bahçesinde başlayan daha sonra içerde Kilise Papazı Avedis Tabaşyan tarafından zeytin dallarıyla kutlanan ayinde kilisenin yapımında büyük emeği geçen İngiltere’nin Ruhani Lideri Episkopos  Hovagim Manukyan, itfaiye aracı üzerinde kilisenin yıkılan çan kulesinin yeniden onarımı sonrası çan kulesini ve üzerindeki haçı yağ ile kutsayarak kilisenin açılışını gerçekleştirdi.

Dualar eşliğinde açılışı yapılan kilisede gerçekleşen ayinde kısa bir vaaz veren Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II Maşalyan, “Sevgili kardeşlerim kilisemiz açıldı hayırlı olsun. İçine girip tanrınızla buluşun. Çünkü kiliseye girdiğinizde başka hiçbir yerde hissedemeyeceğiniz şeyleri hissedersiniz. Kilise bizim ruhsal ve manevi olarak kapısından içeri girmeden önceden her şeyi geride bıraktığımız yerdir. Kirimizden, pasımızdan soyunup içeri girdiğimiz yerdir. Çünkü biliriz ki hepimiz kirlenmişizdir. Yaşadığımız hayat girdiğimiz bütün ortamlar bizi kirletmiştir. Bir tek kilisemiz kalmıştır temiz alan, kurtarılmış bölge olarak. Bu kilise kurulduğu günden itibaren sadece ibadet için kullanıldı. Kilisemizde kavga olmadı. Kirli hesaplar olmadı. Kiliseye giren herkes hatta Hıristiyan olma da adını ve duygularını bırakıp içeri girdi. Kilisenin ruhu buydu işte. Onun için kilise bize lazım. Bu yüzden bu kilise bütün kiliselerimiz gibi önemlidir, gereklidir, kutsaldır. Vakıf köylüler için olmazsa olmazdır. Biliyorum ki bu kilise vakıf köylüler için evlerinden bile daha önemlidir. O yüzden ilk olarak tamiratımıza bu kilisemizden başladık. Kilisemizin çan kulesi yıkılmıştı kilisenin bahçesinde duruyordu. Bu elbette ki üzücü bir şeydi. Ve bu durumu sonunda düzelttik. Şimdi yeni bir merhale başlıyor. Madem ki kiliseyi onardık kalbimizi de onaralım. Deprem günleri bir fırsat yarattı hepimiz için. Artık Vakıflı köy eskisinden daha da değerli olacaktır. Tabi bu sizin elinizde olan bir şey. Bu köyü yaşanabilir hale getirmelisiniz. Bu köyde gençler gönüllü olarak kalmak istemeliler. Bu köyde gelecek görmeliler. Öyle ki sizden ricam her insanın arasında dargınlıklar çekişmeler olabilir. Bu bayram gününde lütfen aranızdaki problemleri çözerek kilisenize girin. Barışın, özür dileyin, özür dilemeyi beklemeden barışın ve yarın ki badarak yeni bir başlangıç olsun. Biz istemesini bilirsek tanrı o başlangıcı verecektir. Kilisemizin çobanı var Der Avedis Tabaşyan. Kendisi uzun yıllardır din adamı olduğun beri burada