Çelik lideri ile petrol devi işbirliği!

Petrol ve Gaz Üretim Şirketi Sonangol ve Tosyalı Holding, Angola’da madencilik ve çelik projesini güçlendirmeyi amaçlayan yeni kurumsal yapısı “Tosyalı Iron & Steel Angola SA”nın bir parçası olması konusunda anlaşmaya vardı. Zengin yeraltı kaynaklarına sahip petrol devi Angola’nın devlet sorumluluğundaki kuruluşu, Tosyalı Holding ile Huíla eyaletinde Kassinga Demir-Çelik projesinin işbirliğini yürütecek.

Kassinga Madencilik Projesi’nin başlangıç ​​noktası Huíla’daki Jamba madeninin yeniden etkinleştirilmesi ve Namibe eyaletinin Moçamedes şehri Sacomar Maden Terminali’nde kurulacak çelik tesisinde demirin çeliğe dönüştürülmesi olarak planlandı.

Proje kapsamında ayrıca, mevcut demir cevheri yatırımına ilave olarak entegre bir demir çelik tesisi kurulmasıyla da, şirket 2 milyar ton demir cevheri rezervi bulunan bu projeyle fazlar halinde yıllık 10 milyon ton demir cevheri işleme kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Angola Cumhuriyeti Maden Kaynakları, Petrol ve Gaz Bakanı Ekselansları Diamantino Pedro Azevedo, Angola’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Jose Gonçalves Martins Patricio ve Yönetim Kurulu Başkanı Sebastiao Gaspar Martins ile Angola’nın Petrol ve Gaz Üretim Şirketi Sonangol heyetinin otomasyon teknolojisiyle donatılmış Tosyalı Demir Çelik İskenderun tesisi ziyaretinin ardından, anlaşmaya Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile Sonangol Yönetim Kurulu Başkanı Sebastião Gaspar Martins imza attı.

Sonangol’un Tosyalı ile ülkesindeki kurumsal yapıya dahil olmasıyla Angola’da hayata girecek olan Kassinga Demir-Çelik Projesi’nin “yeni bir ivme kazanması ve Angola devletinin bunu gerçekleştirme konusundaki kararlılığının gerçek bir göstergesi” olacağı bildirildi.

2027 ortasında üretime başlayabilecek olan “Tosyalı Angola” projesinin sadece ulusal pazara değil, aynı zamanda yerel pazara da arz sağlaması nedeniyle ekonomiyi çeşitlendirme stratejisinde önemli bir kilometre taşı olmasının yanısıra, ihracat, gelir hacminin artırılması ve istihdam yaratılması açısından da büyük önem sağlaması hedefleniyor.

Afrika’daki yatırımlarını Angola’daki yeni bir işbirliğiyle daha da büyütecek olan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise da işbirliğinin kapsamını genişleten bu yeni ortaklık yapısının her iki ülke için de hayırlı olmasını temenni etti.