Kapya biber, tarladan fabrikaya!

Hatay’da yoğunlukla salça üretiminde kullanılan kapya biber, pazara inmeden tarlalardan satın alınarak fabrikalara taşınıyor.

Antakya, Altınözü ve Reyhanlı olmak üzere kent genelindeki 22 bin dekar arazide yetiştirilen kapya biberde hasat mesaisi başlarken, sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan tarım işçilerinin topladığı biberler, çuvallara yerleştirilip kamyonetlerle taşınıyor.

Hava sıcaklığının 38 dereceye ulaştığı kentte işçiler, vücutlarını kapatan kıyafetler ve taktıkları şapkayla güneşten korunmaya çalışıyor.

Salça yapımı, sofralık tüketim ve baharat için kullanılan kapya biber, üreticisinden kilogramı 13-15 liradan satın alınıyor. Toplanan ürünlerin büyük kısmı, pazara inmeden salçaya dönüştürüleceği fabrikalara götürülüyor.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, bölge üreticisinin son yıllarda kapya bibere yöneldiğini, kent genelinde 52 bin ton rekolte beklediklerini belirterek, “Depremlerle birlikte kuraklığın olması ile Asi Nehri ve barajlarda sıkıntı yaşanması nedeniyle ekim alanlarında biraz daralma oldu. Yine de önümüzdeki yıllarda çiftçi kapya bibere yönelmeye devam edecek. Genelde salçaya giden biber çeşidi olduğu için iç piyasayı hareketlendirecek. Çiftçimiz şu anda biberin veriminden memnun görünüyor” dedi.

Okay, kentte salça fabrikalarının artmasının ürünün tarlada pazarlanmasını kolaylaştırdığını anlatan Okay, “Ürünümüz, pul biber, salçalık biber ve Şanlıurfa’nın isot biberlerinde kullanılıyor. Pazar payı oldukça çeşitli bir ürün” dedi.