İskenderun KETEM’in kanser savaşçıları ile sağlığınıza gülümseyin!

İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Buket Baş Karaca, kansere meydan okuyan ekibi ile birlikte risk grubundaki hastaları belirlemek amacıyla Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM)’nde yoğun mesai harcıyor.

6 Şubat depremlerinin ardından kısa sürede toparlanarak, yeniden aktif hale gelen İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne ait Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’nde üç çeşit kanser taraması ücretsiz yapılırken,  yeni alınan mamografi cihazı da kanseri yenebilme adına erken teşhisle hayat kurtarıyor.

“Kansersiz yaşam” için çalışma yürüten Karaca ve ekibi, günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere karşı vatandaşlara korkularını ve önyargılarını yenerek, KETEM’e uğramalarını ve mutlaka taramalarını yaptırmaları çağrısında bulundu.

‘Erken tanı hayat kurtarır’ sözü lafta kalmasın’

İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Buket Baş Karaca, kadınlardan oluşan güçlü ekibi ile, Mayıs ayı içerisinde İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve protokol üyelerinin katılımıyla KETEM’de hizmete başlayan Mamografi cihazıyla kadınların yanısıra, erkek bireylere de kanser taramasını ücretsiz ve randevusuz bir şekilde yaptıklarını söyledi.

‘Erişilebilir sağlık hizmeti’ bakış açısıyla her vatandaşa ulaşmaya çalıştıklarını belirten Karaca, “En büyük amacımız; dışarıdan sağlıklı görünen, hiçbir şikâyeti olmayan bireylere ulaşıp bu bireylerin KETEM’e gelerek tarama yapmalarını sağlamak. Bu şekilde eğer kendisinde bir kanser riski veya şüphesi varsa bunu ortaya çıkarıp, hemen erken evrede sevkini sağlayıp ileri tanı ve tetkike yönlendirerek sağlığına kavuşmasını sağlamaktır. Bu sayede de bireyin hem yaşam süresini, hem de yaşam kalitesini arttırmak hedefindeyiz. KETEM birimimizde üç çeşit kanser,  Ulusal Kanser Tarama standartlarına göre taranmakta. Taramaların ücretsiz ve randevusuz olması merkezimizin en temel özelliği. Bu yüzden yaş grupları ve yıl aralıklarına uygun bireyleri yani üç çeşit kanser taramasından Meme Kanseri taraması için 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir, rahim ağzı kanser taraması için 30-65 yaş arasındaki kadınlara beş yılda bir, kolon kanseri kalın bağırsak kanser taraması için de 50 – 70 yaş aralığındaki hem kadın hem de erkek bireylere taramalarımız aralıksız devam ediyor. Bireyler kendilerini sağlıklı hissetseler dahi, hiçbir şikâyetleri olmasa bile mutlaka merkezimize taramaya bekliyoruz. ‘Erken tanı hayat kurtarır’ sözünün lafta kalmaması için cesaretle, farkındalıkla bize başvurmaları çok önem arz etmekte” dedi.

“Siz kanserden değil, kanser sizden korksun!”

Mamografi cihazının 6 şubat depreminde zarar gördüğünü ve yeni cihazın Mayıs’2024 itibariyle hizmete başladığını ifade eden Buket Baş Karaca, “Deprem sonrasında kısa sürede aktif hale gelen KETEM merkezimizde mamografi cihazımız Mayıs 2024 itibariyle yeniden hizmete geçti. Bunun yanısıra Aile Sağlığı Merkezlerimizde de hem rahim ağzı kanser taraması, hem de kolorektal kanser taraması yapılmakta olup vatandaşlarımız buralardan da faydalanabilirler. Onun dışında İskenderun KETEM olarak aslında toplamda dört ilçeye hizmet vermekteyiz. İskenderun, Payas, Belen ve Arsuz ilçelerimizde de yine bu kriterlerimize uyan şartları sağlayan vatandaşlarımıza ücretsiz taramalarımız devam ediyor. Bu ilçelere taşıma yoluyla hastalarımızı merkezimize getirip ücretsiz ve randevusuz şekilde taramalarını yapmaktayız. Çünkü kanser artık öldüren bir hastalık olmaktan çıktı. Bunun için mevcut taramalarımız var. Bu taramalardan faydalanmak çok önemli. Şu bilinmelidir ki; Türkiye’de her beş ölümden biri kanser dolayısıyla yaşanmaktadır. Kadın ve erkek bireylerin en büyük çekinceleri korku. Mamografi cihazına karşı bir önyargı, ya da kanser çıkacak korkusu var. Biz kadın – erkek bireylerin korkularını yenmelerini, bu taramaları yaptırmalarını istiyoruz. Eğer geç kalınırsa, kanser ilerlemiş halde tanı alınırsa yoğun şekilde kemoterapiler, ağır cerrahi müdahaleler, ameliyatlar ve organ kayıpları meydana gelecektir ve bu kişiler için ağrılı bir süreç şeklini alacaktır. Lütfen kanser taramalarınızı ihmal etmeyelim. Kanser sizden korksun, siz kanserden korkmayın. Taramalar için merkezimiz 7/24 açık. Randevusuz ve ücretsiz bir şekilde taramanızı yaptırın, bir risk varsa bunu ortaya çıkarın ve erken tedavi ve tanı yoluna gitmenizi sağlayın” diyerek, kansersiz yaşamın şifrelerini verdi.