Bu meslekte ustalık ön planda!

İskenderun’da 10 yıldan bu yana bıçak ustalığı yapan 45 yaşındaki Mustafa Kesik, kendi atölyesinde yüksek sıcaklıkta şekillendirdiği çelikten bıçak üretiyor.

Genç yaşlarda başladığı bıçakçılığa ara verip kepçe operatörlüğü yapan Kesik, mesleğe duyduğu özlem nedeniyle 2014’te işi bırakıp Denizciler Mahallesi’nde atölye kurdu. Yeniden ateş başına geçen 4 çocuk babası Kesik’e üretim aşamasında en büyük desteği eşi Derya Kesik veriyor.

Yüksek sıcaklıkta dövdüğü çeliği işleyerek geleneksel yöntemle avcı ve mutfak bıçağı üreten Kesik Çifti, el emeği bıçaklarına keçi boynuzu, ceviz ağacı ve plastikten tasarladıkları sapları takarak satışa sunuyor.

Bıçakçılığın 5 kuşaktır aile mesleği olduğunu anlatan Kesik, işini zorluğuna rağmen severek yaptığını belirtirken, “Doğada ve avcılıkta kullanılan bıçakların yanı sıra özel tasarım işlemeli bıçaklar da üretiyor, bu sanatı devam ettirmeye çalışıyorum. Ata mesleğimizi inşallah çocuklarımız da sürdürecek” dedi.

Kurban Bayramı’nda talebin arttığını belirten Kesik, “Bıçak biletmek için 60 kilometre uzaklıktan gelenler oluyor. Kurbana özel hazırladığımız bıçaklar ilgi görüyor. Ham çeliğin yanı sıra hurda çelikleri de işleyip üretime kazandırıyoruz. Büyük emekle işlediğimiz çeliği kaliteli bıçak haline getiriyoruz. Bıçaktan daha önemlisi de bilemedir. İnsanlara buradan aldıkları hizmetin karşılığını vermeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.

Üretimde en büyük destekçisinin eşi Derya Kesik olduğunu ifade eden Kesik, “Eşim hem işlerimde destek oluyor hem de mesleği öğreniyor. Zımpara işlemlerinin çoğunu eşim yapıyor. Ürettiğim bıçakları farklı ülkelere de yollamak istiyorum. Bu konuda hedefim büyük” diye konuştu.

Derya Kesik de atölyede eşine yardım ettiğini, müşterilerin aile ortamını beğendiğini anlattı.