6 Şubat depremlerinde yıkılan Hatay Gastronomi Evi, kurulan yeni mutfağında yöresel lezzetleri, yeniden meraklılarına sunmaya başladı.
Hatay Gastronomi Evi’ni ziyaret eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, eline aldığı zırhla gençlerle birlikte kebap yaptı. Öntürk, “Kebap tadında bayramlarımız olsun. Gençlerle yürünecek çok yolumuz var” dedi.
Günde 300 müşteri ağırlanıyor
Antakya Zenginler Mahallesi’ndeki Hatay Gastronomi Evi’nini yıkılması dolayısıyla UNESCO’nun gastronomi alanındaki “Yaratıcı Şehirler Ağı”nda yer alan kentte, yöresel lezzetlerin yeniden yapımına devam edilebilmesi için Büyükşehir Belediyesince çalışma başlatıldı.
Bu kapsamda yıkılan Hatay Gastronomi Evi yerine Eylül 2023’te EXPO Alanı’nda mutfak ve restoran kuruldu.
Yeni oluşturulan alanda 10’u aşçı 30 personelle kentin coğrafi işaret tescilli tepsi oruğu, cevizli biber, humus, zılk sarması, şiş börek çorbası, şeyh mualla gibi yöresel lezzetlerinin yanı sıra çok sayıda yemeği ve mezesi yapılıyor. Yöresel lezzetlerin ağırlıklı olduğu restoranda günlük 300 müşteri ağırlanıyor.
– “Burası kente de ekonomik bir katkı sağlıyor”
Hatay Büyükşehir Belediyesi UNESCO Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan, depremlerin ardından insanların yöresel lezzetlere hasret kaldığını belirterek, gastronomi evi sayesinde kent insanının yöresel tatlara yeniden kavuştuğunu belirtti.
Unutulmaya yüz tutan yöresel lezzetlerin de gastronomi evi sayesinde hayat bulmaya devam ettiğini ve her gün farklı yöresel lezzetlere menülerinde yer verdiklerini söyleyen Aslan, “Burada misafirlere sunulan yemeklerin yöresel olmaları dışında Hatay gastronomisine sahip çıkma anlamında da önemli bir değer taşıyor. Tüm yerel malzemelerini bölge esnafından temin ediyoruz, bu sayede burası kente de ekonomik bir katkı sağlıyor. Dolayısıyla burası ‘Hatay’ın evi’ olmaya deprem sonrasında da devam ediyor. Kentte birçok tarihi yerimiz maalesef yıkıldı ama Hatay gastronomisi, lezzetleri yaşamaya devam ediyor. Hatay’ı ayakta tutacak en değerli anahtar bileziklerden biri de gastronomisi diyebiliriz” dedi.
Aslan, insanların menü zenginliği sayesinde gastronomi evini sıkça tercih ettiklerini söyledi.