Asi Karaburun Balığı, akademik koruma altında!

İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE)’nce Asi Nehri’nde endemik ve nesli tehlike altında olan Asi Karaburun Balığı’nın korunması amacıyla hazırlanan ve İngiltere merkezli The Rufford Foundation tarafından desteklenen proje tamamlandı.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Nebil Yücel ve Arş. Gör. Dr. Ece Kılıç tarafından hazırlanan “Endemik Bir Anadolu Balığı Olan Asi Karaburun’un Korunmasının İlk Adımı: Potansiyel Tehditlerin Belirlenmesi ve Koruma Çerçevesinin Oluşturulması” isimli projenin kapanış toplantısına İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Nuri Akın ve akademik personel katılım gösterdi.

İSTE Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Mavi Salon’da düzenlenen toplantıda proje yürütücüleri Yücel ve Kılıç, Asi Karaburun Balığı’nın yaşam alanı olan sucul alanlarda su kalitesinin belirlenmesi, kirlilik kaynaklarının tespit edilmesinin yanı sıra bölge halkının nesli tehlike altında olan bu tür hakkında farkındalığı arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Proje kapsamında gerçekleştirdikleri alan araştırmasıyla ilgili bilgiler de aktaran Dr. Ece Kılıç, Asi Karaburun Balığını koruma çerçevesi oluşturmak için Kırıkhan Gölbaşı bölgesinde bulunan yöneticilerle de görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tamamladıkları proje için Doç. Dr. Nebil Yücel ve Dr. Ece Kılıç’ı tebrik eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “Çevresine duyarlı bir üniversite olarak İskenderun’umuza, Hatay’ımıza, bölgemize ve ülkemize değer katan ve uluslararası kuruluşlar tarafından da desteklenen bir projeyi daha tamamladık. Azim, çalışkanlık ve sebat ile eskisinden daha güzel günlere kavuşacağımıza inanıyorum. Endemik bir tür olan Asi Karaburun Balığı’nın korunması için doğal alanda uygulamalı olarak bilimsel çalışmalar yürüten proje ekibini yürekten kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.