Geleceğin gazetecileri mülteci kamplarında yetişiyor

TRT World’ün “World Citizen” isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında mülteci çocuklar arasında gazeteciliğe ilginin artmasını sağlamak ve geleceğin gazetecilerini yetiştirmek amacıyla düzenlediği “Gençler için Gazetecilik ” adlı eğitim programının dördüncü ayağı Hatay’da başladı.

Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis’in ardından Hatay Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’nde 68 çocuk için verilen eğitimlerde, dünyada ilk kez global bir medya ağı tarafından başlatılan ve çalışanlarının sahada olduğu bu sosyal sorumluluk projesi ile şu ana kadar 250 çocuğa ulaşıldı.

Üretken hikâye anlatımı, dijital haber oluşturma, mobil gazetecilik, sosyal medya kullanımı ve haber güvenilirliğini doğrulama derslerinin ardından kamptaki hikâyeleri yazmaya başlayan genç ve gazeteci olmaya hevesli mülteci çocukların kendi hikâyelerini anlatmaları ve seslerini dünya ile paylaşma özgüveni sahip olmaları amaçlanıyor.

TRT World Dijital Departmanından Mohamed Taha, Avrupa’da mülteci olmak konulu 2 belgesele imza atan deneyimli programcı Mariam Marakesh ve TRT Al Arabiya’dan Majdoleen Hossoon’un katıldığı program da ayrıca TRT World’ün Washington DC ofisinden Ahmed Diab da özel konuk olarak eğitimlerdeki yerini alıyor.

“Çocuklar konusunda herkese görev düşüyor”

TRT World Washington DC Ofisi Haber Merkezi’nde görev yapan ve Washington’dan Hatay’a gelen Ahmet Diab Diab, eğitimin ilk günü çocuklara “Saha Muhabirliği” dersi vererek gazetecilik alanındaki tecrübelerini de paylaştı.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ise, bu ve benzeri çalışmalarla geleceğin gazetecilerini yetiştirmeye devam edeceklerini belirterek,  “Bildiğiniz gibi Suriye Savaşı sebebi ile evlerini, ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlara, 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, sağladığı imkanlarla tüm dünya için bir örnek teşkil ediyor. Savaş sebebi ile binlerce çocuk en temel haklarından mahrum bırakılıyor. Çocuklar konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarına büyük sorumluluk düşüyor. Biz de Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu olarak, sığınmacı çocuklar arasında gazeteciliğe ilgiyi arttırmak ve geleceğin gazetecilerini yetiştirmek amacıyla hayata geçirdiğimiz sivil girişim ‘World Citizen’ kapsamında “Gençler için Gazetecilik-Journalism for Juniors-J4J” eğitim programları ile bu sorumluluğa katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi.

2 yıldır kampta yaşayan ve eğitim programına katılan öğrencilerden 17 yaşındaki Sidra İdlib ise hayalinin bir gün gazeteci olmak olduğunu belirterek “Türkiye’de gazetecilik okumak hayalim. Ben insanları dinlemek onların hikâyelerini diğerlerine anlatmak istiyorum” diyerek, eğitimlerden memnuniyetini dile getirdi.

 

 

Bir cevap yazın