Hatay’da buğday tarlalarında biçerdöverler aralıksız çalışırken, rekolte buğday üreticisini memnun edecek seviyelere ulaştı. Yaralarını üreterek saran Hataylı çiftçiler, asrın felaketini yaşamalarına rağmen, üretimden vazgeçmedi.
Mısırdan soğana, pamuktan patatese kadar geniş bir ürün yelpazesinde üretim yapan çiftçiler geçen hafta başlayan patates ve soğan hasadının ardından, buğday hasadına da başladı.
Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde buğday hasadı yapılan alanları ziyaret eden Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Amik Ovası’nda en çok tarımı yapılan ürünün buğday olduğunu belirterek, bunu mısır ve pamuk gibi ürünlerin izlediğini söyledi.
Yapılan çalışmalarda hastalık ve zararlı tespit edilmediğini kaydeden İl Müdürü Ergün Çolakoğlu kaliteli ürünle sezonu tamamlayacaklarını vurguladı.
Çolakoğlu, üreticilere bereketli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulunarak, “Bu yıl büyük bir deprem yaşadık. Ancak üreticimiz üretmeye devam ediyor. Bu yılki üretimlerimiz geçen yılla kıyaslandığında oran olarak biraz daha fazla. Verimlerimiz de iklim ve yağışların uygun olması sebebiyle iyi düzeyde. Yapılan survey çalışmalarında da herhangi bir hastalık etmenine rastlamadık” dedi.
Geçen yıl Hatay’da 491 bin dekar alanda buğday ekildiğini ve 188 bin 500 ton rekolte elde edildiğini ifade eden Çolakoğlu, “Bu yıl üretim alanı genişleyerek 538 bin dekar alanda 238 bin ton buğday üretimi beklemekteyiz. Amik Ovası bir fabrika gibi. Bir ürün kalktıktan sonra ikinci ürün ekimi başlar. Biz üreticilerimize bereketli sezon diliyoruz” dedi.